Русија

Олег Дерипаска упозорава: Економска ситуација могла би да измакне контроли

Земље у развоју могле би се наћи у најдубљој дужничкој јами јер свет није развио ефикасне механизме за решавање међународних спорова, каже руски бизнисмен
Олег Дерипаска упозорава: Економска ситуација могла би да измакне контролиwww.globallookpress.com © Pravda Komsomolskaya

Руски милијардер Олег Дерипаска упозорио је данас на изузетно лошу економску ситуацију у свету која би, како је казао, могла да у потпуности "измакне контроли" и због каматних стопа доведе до дисбаланса читавог финансијског система. 

Према његовим речима, чињеница да је светски дуг превазишао 290 трилиона долара и да су Сједињене Америчке Државе током прошле године исплатиле 475 милијарди долара како би сервисирале државни дуг указује на то да земље које су у развоју могу да се нађу у "најдубљој дужничкој јами, јер немају могућност да иштампају додатна средства како би угасиле или сервисирале" своје дугове. 

Дерипаска даље упозорава да би Вашингтон 2025. године могао да на сервисирање дугова издвоји више него што је током 2022. године било издвојено за одбрану. 

"Ово лудило са распадом светског финансијског система могло се избећи да су постојали заиста ефикасни механизми за решавање спорова између земаља у оквиру међународног правног система. Тада не би било потребе да се гомилају тако огромни дугови и не би морали да троше трилионе на оружје и вођење ратова широм света. Потребна нам је, наравно, прагматична реформа УН и других институција", закључује познати руски милијардер, који је 2008. године био проглашен за најбогатијег човека у Русији.

Недавно, Дерипаска је саопштио да је економска ситуација у САД изузетно лоша, оценивши да "Вашингтон још никада није био толико близу банкрота као што је данас".

Буџетски дефицит америчке савезне владе, према писању "Блумберга", достигао је 1,1 билион долара у првој половини фискалне године, што је скок од 63 одсто у односу на пре годину дана.

У исто време, "Вол стрит џорнал" ових дана пише да би САД и Кина, али и неке друге владе већих економија могле да повећају своје задуживање у наредним годинама, а очекује се и повећање светског државног дуга, који ће, према писању листа, поново почети да расте ове године, а затим и наставити тај тренд током наредних пет година.

Предвиђени раст дуга, између осталог, биће повезан и са повећањем каматних стопа, које скоро по целом свету расту у циљу смањења инфлације. 

image
VV inauguration
banner