Економија

Руске девизне резерве нарасле на више од 600 милијарди долара

Иако су најновији подаци нижи од прошлогодишњег рекорда, јасно указују да се министарство финансија успешно носи са западним санкцијама
Руске девизне резерве нарасле на више од 600 милијарди долараwww.globallookpress.com © Creativ Studio Heinemann/imageBROKER.com

Русија је наставила да прикупља девизне резерве, а залихе су joj порасле на 600,8 милијарди долара од 7. априла, наводи се у извештају Централне банке.

Та институција је саопштила да је обим међународних резерви повећан за 6,9 милијарди долара или 1,2 одсто од 31. марта због "позитивне тржишне ревалоризације".

Отприлике половину резерви су замрзле западне централне банке почетком марта, уједно стопирале операције које имају везе с управљањем истих.

Најновији податак је, међутим, због западних санкција уведених Русији, нижи него пре годину дана, када су резерве земље достигле историјски максимум од 643,2 милијарде долара 18. фебруара.

Упркос томе, руско министарство финансија је саопштило да ће моћи да се носе са санкцијама захваљујући својим обилним резервама.

Руске девизне резерве чине монетарно злато, специјална права вучења (СДР) у оквиру ММФ-а, као и страни новац и злато депоновани у земљи.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније је предложила стварање инвестиционог фонда од замрзнуте руске државне и приватне имовине а који би служио обнови Украјине.

Москва је више пута назвала замрзавање своје имовине "крађом" и упозорила да је то против међународног права. Према Кремљу, сама идеја међународних резерви је дискредитована употребом америчког долара као оружја у рату са санкцијама против Русије.

image