Русија

Бољшој театар избацио "Нурејева" са репертоара због закона о ЛГБТ пропаганди

Редитељ представе Кирил Серебрењиков је 2017. године приведен, а у кућном притвору је био скоро две године, након чега је осуђен на условну казну због проневере државне субвенције
Бољшој театар избацио "Нурејева" са репертоара због закона о ЛГБТ пропагандиwww.globallookpress.com © IMAGO/Rainer Weisflog

Московски Бољшој театар избацио је са репертоара савремени балет о легендарном руском играчу Рудофу Нурејеву након проширења закона о забрани ширења ЛГБТ пропаганде. Генерални директор позоришта Владимир Урин рекао је да је "Нурејев" скинут са репертора на основу закона о забрани промоције нетрадиционалних вредности.

Изменама закона које су усвојене у новембру прошле године, поред постојеће забране материјала који се сматра промоцијом ЛГБТ начина живота, забрањена је и било каква демонстрација ЛГБТ понашања, наводи Ројтерс. То значи да је приказ Нурејевљевог односа са мушкарцима, којег се балет дотиче, након његовог бекства из Совјетског Савеза 1961. године - готово немогућ, наводи агенција.

Балетска представа је први пут приказана у децембру 2017. године са неколико месеци закашњења, након што ју је тадашњи министар културе назвао "геј пропагандом", али није изведена од 2018. године. Представе заказане за 2022. годину изненада су отказане након што је редитељ представе Кирил Серебрењиков јавно окривио Русију за рат у Украјини.

Он се, поводом отказивања представа, огласио на Телеграму, написавши да је кривични закон донет управо због те балетске представе и неколико књига. Серебрењиков је 2017. године приведен, а у кућном притвору је био скоро две године, након чега је осуђен на условну казну због проневере државне субвенције.

Казна му је укинута прошле године, када је држави вратио више од милион долара, преноси Танјуг.

image