Свет

Уједињени за ЛГБТ права, а против Будимпеште: 15 држава ЕУ у правном спору против мађарског закона

Спорни закон који је усвојен 2021. брани излагање ЛГБТ проблематике млађима од 18 година, а био је један од разлога због којих је Европска комисија ускратила Мађарској коришћење средстава из својих фондова
Уједињени за ЛГБТ права, а против Будимпеште: 15 држава ЕУ у правном спору против мађарског законаGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Судском спору против мађарског закона о заштити деце, који је широко критикован као анти-ЛГБТ, придружило се 15 земаља Европске уније.

Белгија, Луксембург, Холандија, Португалија, Аустрија, Ирска, Данска, Малта, Шпанија, Шведска, Финска, Словенија, Француска, Немачка и Грчка, заједно са Европским парламентом, наступиће као трећa странa у тужби коју је прошле године поднела Европска комисија.

Рок за придруживање предмету је истекао 6. априла.

Спорни закон усвојен 2021. брани излагање ЛГБТ проблематике млађима од 18 година, а био је један од разлога због којих је Европска комисија ускратила Мађарској коришћење средстава из својих фондова, што је тешко погодило буџет ове земље. 

Мађарски закон садржи одредбу која у великој мери ограничава приказе хомосексуалности и промене пола у медијима и образовним материјалима намењеним публици млађој од 18 година.

Холандски премијер Марк Руте је тим поводом рекао да, уколико Мађарска настави са спровођењем планова, "што се њега тиче, онда им у ЕУ више ништа не преостаје".

Европска комисија, која надгледа усклађеност националног закона са правилима ЕУ, затражила је од Мађарске да објасни зашто је забрана ЛГБТ садржаја била неопходна за постизање главних циљева закона.

Након тога, комисија и Суд правде су оквалификовали тај закон као угрожавање људских права ЛГБТ популације.

"Овај мађарски закон је срамота", оценила је 2021. председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Пошто је Мађарска одбила да одустане, комисија је у јулу прошле године поднела тужбу Европском суду правде који има овлашћење да наметне измене националних закона.

"Мађарски закон крши закон и основна права и вредности ЕУ. Сада је на суду да одлучи о случају", рекао је портпарол Европске комисије за "Јуроњуз".

Будимпешта је, ипак, настала да пркоси Бриселу. 

"За нас, питање заштите деце не познаје компромисе, ми ћемо заштитити нашу децу. Ово није обична одлука владе, нити скупштинска одлука, већ је то воља народа, као што је изражена на референдуму. Не знамо за одлуку вишег нивоа у демократији. Стога, наравно, ми ћемо стати уз заштиту деце, штитећи мађарску децу, без обзира колико држава одлучи да се придружи тужби", рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Како пише "Јуроњуз", државе које су се придружиле тужби карактерише "изразито западна компонента", која пак одражава дугогодишњи јаз између Истока и Запада када су у питању ЛГБТ права. 

"Није нас брига што је свет полудео. Не занимају нас одбојни хирови неких људи. Није нас брига што Брисел користи прилику да оправда и објасни необјашњиво. Ово је Мађарска! И ту треба да буде најстрожи систем заштите деце у Европи", поручио је Орбан.

image