Русија

ФСБ спречио атентат на градоначелника Горловке

Иза напада стоји украјинска специјална служба, наводи руска Федерална служба безбедности
ФСБ спречио атентат на градоначелника Горловкеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) спречила је атентат на градоначелника града Горловка Ивана Приходка у Доњецкој Народној Републици, јављају "РИА Новости". Атентат је планирала украјинска специјална служба, али је инцидент спречен захваљујући брзој реакцији руске службе.

"То што ми сада са вама новинарима разговарамо је заслуга специјалних служби, у овом случају Федералне службе безбедности Руске Федерације. На време су решили ово питање", рекао је градоначелник за руске медије.

Он је додао да је напад био пажљиво планиран и да је реч о криминалцима који су били под нечијом контролом. Атентат је, како је Приходко рекао, требало да буде изведен уз помоћ много експлозивног материјала од којег би настрадали не само он, већ и његови сарадници. 

ФСБ је саопштио да је улога атентатора била додељена Артјому Пизину, којег је украјинска контраобавештајна служба врбовала како би прикупљао податке о локацији и премештању Оружаних снага Русије на територији градова Горловка и Јенакијеве. 

"У марту 2023. он је добио задатак да надгледа шефа администрације града Горловка Ивана Приходка, пратећи  маршуту његовог кретања и где живи. Касније је, по упутствима Службе безбедности Украјине, Пизин покушао да направи експлозивну направу у једној од напуштених зграда, али је она експлодирала у његовим рукама". 

ФСБ је навела да служба тренутно ради на проналаску свих оних који су на неки начин били повезани са Пизином и који су учествововали у планирању атентата. 

Приходко је раније овог месеца дао екслузиван интервју за РТ Балкан,у којем је говорио о ситуацији у граду који води. Горловка је од почетка Специјалне војне операције била једна од мета најжешћих напада украјинских снага, а према неким подацима од почетка СВО нападнута је 9.734 пута.

image