Русија

Син портпарола Кремља открио детаље о свом ангажману у групи Вагнер

Николај Песков рекао да је Медаљу за храброст добио за конкретан подвиг у Украјини
Син портпарола Кремља открио детаље о свом ангажману у групи Вагнерwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Најстарији син портпарола Кремља Дмитрија Пескова, Николај, причао је о свом ангажману у групи Вагнер у Специјалној војној операцији у Украјини. Син Пескова говорио је о свом искуству у ексклузивном интервјуу листу "Комсомолскаја правда", објављеном у суботу.

Николају Пескову недавно је истекао шестомесечни уговор са групом. Он је у Украјини командовао самоходним вишецевним ракетним лансером "БМ-27 Ураган", калибра 220 милиметара. Открио је да је одлука да се прикључи групи Вагнер била "његова лична одлука", иако ју је подржала цела породица, а отац му је рекао да је урадио "исправну ствар".

"Сматрао сам да је то моја дужност. Морао да учествујем, морао сам да помогнем свима који су били тамо. Нисам могао само да седим и гледам пријатеље како одлазе тамо", рекао је он.

Син портпарола Кремља служио је у групи Вагнер под лажним презименом, а ни његови другови нису знали ко му је отац. Песков је одбио да открије свој псеудоним, рекавши да би му "могао затребати у будућности", наговештавајући могућност поновне регрутације.

Син Дмитрија Пескова је открио да је његов тим био прилично заузет, а група је обављала много задатака на првој линији фронта. Он је одбио да пружи било какве детаље о њиховим операцијама, наводећи само да су он и посада лансера добили Медаљу за храброст.

"Медаљу смо добили за конкретни војни подвиг. Читава моја посада је остварила овај подвиг. О томе не могу више да кажем", рекао је Николај Песков.

Песковљев ангажман у Вагнеру први је открио шеф групе Јевгениј Пригожин у петак.

Пригожин је рекао да је један од потомака Дмитрија Пескова служио у групи као обичан артиљерац, "до колена у блату". Шеф ПМЦ-а није открио много детаља, а није ни именовао Николаја.

На почетку сукоба у Украјини, Николај Песков је био на мети америчких санкција, којима су се придружили и западни савезници Вашингтона.

image
VV inauguration
banner