Свет

Лукашенко: Хвала Русији на обавештајним подацима; Наришкин: Пољска само чека да заузме део Украјине

Размена обавештајних података Москве и Минска је интензивирана и све боља, поручује председник Белорусије, док шеф белоруског КГБ-а упозорава да треба очекивати ескалацију у региону
Лукашенко: Хвала Русији на обавештајним подацима; Наришкин: Пољска само чека да заузме део Украјинеwww.globallookpress.com © Henadz Zhinkov

Председник Белорусије Александар Лукашенко захвалио је данас директору руске Спољнообавештајне службе Сергеју Наришкину на свим обавештајним подацима које је Москва поделила са Минском.

Размена обавештајних података Белорусије и Русије се интензивирала, а информације су квалитетније него пре, поручио је Лукашенко током данашње посете Наришкина Минску, а затим и додао да је земља отворена за даљу сарадњу у том смеру. 

Према његовим речима, изазови са којима се Минск суочава су данас веома озбиљни, "а понекад и невероватни". Да се није десила Специјална војна операција, требало је смислити нешто што би Белорусију подстакло да врло добро изанализира одбрамбену способност и све војне структуре земље, додао је он.  

Шеф руске Спољнообавештајне службе потврдио је добру сарадњу служби двеју земаља, међу којима, како каже, постоји потпуно поверење. 

Коментаришући ситуацију у Источној Европи, Наришкин је казао да Пољска само чека тренутак да заузме западни део Украјине и да жели њен колапс, а да Кијев и Запад, са друге стране, желе не само да забране, већ и потпуно униште канонско православље у Украјини како би створили нови светски поредак.

"Ситуација у Украјини попримила је карактеристике верског рата, у којој за Запад и Кијев нема црвених линија".

У исто време, Наришкин је оптужио Запад да покушава да наговори Грузију да ступи у војни сукоб са Русијом, јер је, како тврде западни политичари, "сада погодан тренутак да се поврати контрола над Абхазијом и Јужном Осетијом". 

Он још наводи да Запад није успео да изолује Русију на глобалној сцени, као што је то иницијално било планирано. 

"Без обзира на веома јак притисак, САД неће моћи да искористе земље Латинске Америке и Африке како би блокирале Русију". 

Састанку такође присуствује и Наришкинов колега, директор белоруске КГБ службе Иван Тертељ.

Он упозорава да треба очекивати даљу ескалацију у региону и констатује да се на територији Пољске, Литваније, Летоније и Чешке налазе кампови за обуку бораца који се уче како да изазову немире и изврше терористичке нападе. 

"Ми знамо где су њихови центри за регрутовање и знамо ко се тиме бави. Знамо и о каквим се камповима за обуку ради, ко су тачно инструктори и ко се налази на ком степену обуке", поручује Тертељ.

Према његовим речима, власти су већ задржале неке грађане Пољске и других Балтичких земаља који су били умешани у тајне операције служби тих држава на територији Белорусије.  

image