Русија

Песков: Москва наставља да се бори за своје ставове у УН

Тренутне околности не иду у прилог споразума о житу, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Песков: Москва наставља да се бори за своје ставове у УНwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Рад руске делегације у Савету безбедности Уједињених нација није лак, оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да Москва наставља да се бори за своје ставове у том телу и да излаже своје виђење најактуелнијих питања, упркос потешкоћама са којима се суочава.

Коментаришући споразум о житу, о којем је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров синоћ разговарао са генералним секретаром УН-а Антонио Гутерешом, Песков је казао да тренутна ситуација не иде у прилог овог споразума и подсетио да још увек нису испуњени сви услови који су раније били договорени. 

"Што се тиче споразума, чињеница је да, упркос томе што је прошло толико времена, он још није реализован. Ставке из споразума нису испуњене. Услови који су се тицали нас нису спроведени у дело. Због тога околности за сада не иду у прилог споразума о житу. Наставићемо да пратимо ситуацију".

Ипак, Песков је истакао да, уколико би жито из Русије и Украјине престало да излази на светско тржиште, то не би био главни разлог евентуалне прехрамбене кризе у свету.

Тај проблем, како је објаснио, "има другачије корене", те би проблеми са извозом руских и украјинских прехрамбених сировина могли само мало да допринесу целој ситуацији, не и да буду главни узрок проблема.

Подсетимо, споразум о житу, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Координацију саобраћаја пловила води Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. године уговор је продужен за 60 дана, до 18. маја.

image
VV inauguration
banner