Русија

Потврђено: Севастопољ напали украјински хидро-дронови

Анализе руте кретања украјинских хидро-дронова показале су да су сви они у воду поринути код града Одесе, која је део руте за спровођење Црноморске иницијативе, истакло је руско Министарство одбране
Потврђено: Севастопољ напали украјински хидро-дроновиwww.globallookpress.com © Cover Images

Иза напада водених дронова у заливу Севастопоља стоји Украјина, рекао је портпарол Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Андреј Јусов, а преноси лист "Абшественоје".

Украјински званичник истину је открио неспретно покушавајући да оспори информације које је у јавност изнело руско Министарство одбране, саопштивши да је Кијев, за недавни напад на Севастопољ и на цивилну инфраструктуру Крима, искористио "житни коридор".

Уместо да "опере" Украјину, невештим демантијем он је заправо потврдио да је Кијев намерно напао територију Руске Федерације бродовима са аутоматским управљањем. 

"Недавни догађаји на Криму тичу се искључиво војних објеката и ни на који начин нису повезани са споразумом о житу, који укључује украјинске луке и цивилне луке", излануо се Јусов, тврдећи да се Украјина наводно придржава међународних обавеза које се односе на  житни коридор.

Раније је руско Министарство одбране саопштило да је Кијев покушао да нападне базу флоте у Севастопољу поморским дроновима. Према информацијама руског Министарства, није било жртава и инфраструктура града није оштећена.

Анализе руте кретања украјинских хидро-дронова показале су да су сви они у воду поринути код града Одесе, која је део руте за спровођење Црноморске иницијативе, истакло је руско Министарство одбране. И кретање ових "беспилотних" чамаца било је у зони хуманитарног коридора, који је део иницијативе за извоз пољопривредних производа из лука Украјине, наводи се у саопштењу.

Ови терористички напади кијевског режима довели су у питање планове за следеће продужење "житног посла" и после 18. маја, наглашено је у саопштењу. 

image