Русија

Захарова о разговору Пекинга и Кијева: Поздрављамо напоре, марионете Вашингтона то не могу да чују

Русија потврђује да је Кина спремна да уложи напоре да се покрене преговарачки процес између Кијева и Москве, јер је то део принципијелних приступа Русије и Кине које је кинеско МСП дефинисало одредбама објављеним 24. фебруара ове године, истакла је Захарова
Захарова о разговору Пекинга и Кијева: Поздрављамо напоре, марионете Вашингтона то не могу да чујуwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Марионете које контролише Вашингтон тешко да могу адекватно да приме било какав позив за мир, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући данашњи телефонски разговор кинеског и украјинског председника.

Русија потврђује да је Кина спремна да уложи напоре да се покрене преговарачки процес између Кијева и Москве, јер је то део принципијелних приступа Русије и Кине, које је кинеско МСП дефинисало одредбама објављеним 24. фебруара ове године, истакла је Захарова.

Кинески лидер Си Ђинпинг је током телефонског разговора рекао Владимиру Зеленском да ће Пекинг наставити сарадњу са Кијевом, без обзира како се буде развијала међународна ситуација, и још једном поновио да је Кина увек била на страни мира, као и да су преговори и дијалог једини излаз из сукоба.

Међутим, Кијев одбацује све разумне иницијативе усмерене на договор, рекла је она, и додала да је сигурна да проблем није у недостатку добрих планова.

"Кијевски режим за сада одбацује све разумне иницијативе усмерене на политичко и дипломатско решење украјинске кризе, а евентуални пристанак на преговоре условљава ултиматумима и крајње нереалним захтевима", истакла је у званичном коментару.

Украјинске власти и њихови шефови са Запада већ су показали своју способност да покрену мировне иницијативе, нагласила је руска званичница и подсетила да су Мински мировни споразуми били потребни само да би се кијевском режиму дало време да се припреми за напад, и да је Кијев, у пролеће 2022. године, нагло одбацио практично припремљене мировне споразуме, који су покренути на његову иницијативу.

Притом, Зеленски је отишао толико далеко да је законом забранио било какве преговоре са председником Русије Владимиром Путином, подсетила је.

Украјински председник, који је данас разговарао са кинеским председником о миру, заправо води државу која је званично забранила комунистичку идеологију и комунистичку партију, приметила је руска званичница.

Украјинску такозвану демократију карактерише монструозно лицемерје, с обзиром да се у Украјини већ дуго одвија процес такозване "декомунизације", а недавно је глава Комитета за међународне послове Врховне раде Украјине Олександар Мережко изјавио да је припајање Тајвана Кини "комунистичка заблуда", закључила је Захарова.

image
VV inauguration
banner