Свет

Пекинг након разговора са Зеленским: Шаљемо изасланике у Кијев, прекид ватре потребан што пре

Пекинг је именовао свог бившег амбасадора у Русији Ли Хуиа као предводника специјалне кинеске делегације за решавање украјинске кризе, а која ће бити упућена у Кијев и друге земље, саопштено је из кинеског Министарства спољних послова
Пекинг након разговора са Зеленским: Шаљемо изасланике у Кијев, прекид ватре потребан што пре© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, File

Председник Кине Си Ђинпинг разговарао је данас телефоном са својим украјинским колегом, председником Владимиром Зеленским, јављају кинески медији. 

Украјински председник је објавио на Твитеру да је разговор био дуг и садржајан и изразио наду да ће именовање новог амбасадора земље у Кини допринети бољем развоју односа двеју земаља. Претходни амбасадор је, подсетимо, умро у фебруару 2021. године. Од тада, Кијев није именовао новог амбасадора.

"Имао сам дугачак и садржајан разговор са председником Си Ђинпингом. Верујем да ће овај разговор, као и постављање амбасадора Украјине у Кини, дати снажан подстицај развоју наших билатералних односа", написао је Зеленски.

Телеграм канали на руском језику јављају да је председник Украјине изразио увереност да ће Кина успети да се избори са свим изазовима док је на њеном челу Си Ђинпинг и додао да Кијев подржава политику јединствене Кине. Уједно, Зеленски се захвалио кинеском колеги за сву досадашњу хуманитарну помоћ и поздравио напоре Пекинга да дође до мира у његовој земљи.

Представник кинеског Министарства спољних послова, након разговора лидера, поручио је да Кина остаје доследна својој политици и да је врло јасна да је спремна да настави да ради на развоју билатералних односа са Украјином. 

"Обе стране треба да наставе традицију међусобног поштовања и искрености и да развијају кинеско-украјинско стратешко партнерство", саопштили су из Пекинга.

У међувремену, руски медији преносе да је кинески председник током разговора истакао да ће Пекинг наставити да ради на томе да што пре дође до прекида ватре у Украјини. У том циљу, како је рекао, Кина ће послати своје изасланике и у Украјину и у друге земље ради консултација.

Кинески лидер је навео да ће Пекинг наставити сарадњу са Кијевом, без обзира на то како се буде развијала међународна ситуација, и још једном поновио да је Кина увек била на страни мира, као и да су преговори и дијалог једини излаз из сукоба. 

У том контексту, он је позвао украјинског председника на преговоре, додајући да, уколико би дошло до нуклеарног сукоба, у тој ситуацији не би било победника, због чега је битно да све стране остану хладнокрвне и избегавају ескалацију. 

Пекинг неће стајати по страни и гледати како се разбуктава конфликт, а неће ни доливати уље на ватру, објаснио је он. 

Си Ђинпинг је казао и да обе стране, и Пекинг и Кијев, треба да гледају унапред и праве дугорочне планове.

Први телефонски разговор двојице председника одржан је у јулу 2021. године.

Данашњи разговор иницирао је Зеленски.

Именован кинески изасланик за украјинску кризу

Специјалну кинеску делегацију за решавање украјинске кризе која ће бити упућена у Кијев и друге земље предводиће бивши кинески амбасадор у Русији Ли Хуи, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

То је саопштено након телефонског разговора кинеског председника Си Ђинпинга и украјинског председника Владимира Зеленског.

Истовремено, Зеленски је именовао амбасадора Украјине у Кини. Дужност ће обављати бивши министар за питања стратешких грана индустрије Павел Рјабикин, преносе украјински медији.

image