Русија

Песков: Путин и Си Ђинпинг нису разговарали о "мировном плану" Кијева

Руски и кинески председник разговарали су о повећању испорука гаса, тако да су "Блумбергове" тврдње о супротном "нестручно спиновање", поручио је портпарол Кремља
Песков: Путин и Си Ђинпинг нису разговарали о "мировном плану" Кијева© Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг нису разговарали о мировном плану Кијева за украјинско решење на преговорима у Москви.

"О украјинском мировном плану није се разговарало. Дошло је до размене мишљења о одредбама које садржи кинески мировни план", рекао је Песков.

Према његовим речима, жаљење председника Украјине Владимира Зеленског због чињенице да Пекинг није одговорио на његов предлог да се придружи Кијевском мировном плану је "питање које се тиче билатералних односа Кине и Украјине".

Подсетимо, Зеленски је на самиту Г20 изнео "мировни план" од десет тачака. Како је навела портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, иницијатива кијевског режима да се одржи "самит мира" на локацији коју одаберу УН "представља Пи-Ар трик Вашингтона".

Непријатељска реакција Запада на посету Си Ђинпинга

Песков је додао да је за Кремљ важан резултат посете кинеског лидера Москви, а не реакција Запада, који је, по обичају, била непријатељска.

"Није главна ствар реакција Запада, већ резултати вођених разговора. Што се тиче западних земаља, чињеница да је ова реакција непријатељске природе ни за кога није тајна. Извештавање о овој важној посети на овакав начин није изузетак", рекао је он.

Кинески председник Си Ђинпинг, којем је ово било прво путовање у иностранство након што је поново изабран на место шефа државе у трећем мандату, боравио је у радној посети Русији од 20. до 22. марта. Председник Народне Републике Кине имао је у понедељак неформални састанак са руским председником Владимиром Путином, док су у уторак одржани руско-кинески разговори уз учешће делегација. Током посете потписана је заједничка изјава о плану развоја кључних области руско-кинеске економске сарадње до 2030. године.

Лажни чланак "Блумберга" о "неспремности" Кине да повећа увоз гаса из Русије

Портпарол Кремља истакао је да су руски и кинески председник разговарали о повећању испорука гаса и да "Блумбергове" тврдње о супротном личе на "нестручно спиновање".

"Ствар је у томе што 'Блумберг' даје извештаје, а не наводи извор, ништа. Изгледа као нестручно спиновање. Реалност је потпуно другачија. Разговарало се о питањима проширења залиха", нагласио је он.

Песков је скренуо пажњу да је "Гаспром" управо јуче, на дан разговора, оборио историјски рекорд дневних испорука преко гасовода Кини.

"Пресдедници двеју земаља разговарали су и о 'Снази Сибира – 2'. У изјавама за медије је речено да су сви детаљи, све формалности са монголске стране већ договорене. Као што знате, ова рута ће ићи преко Монголије. Тако да је јасно да се планови тичу даљег проширења сарадње у овом региону", закључио је Песков.

image
VV inauguration
banner