Русија

Русија се окреће истоку: 140 милиона тона нафте преусмерава из Европе у Азију

Планирамо да у току ове године преусмеримо у Азију више од 60 одсто извоза нафте и нафтних деривата, који су се раније испоручивали у Европу, поручио је потпредседник руске Владе Александар Новак
Русија се окреће истоку: 140 милиона тона нафте преусмерава из Европе у Азијуwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Русија ће ове године преусмерити у Азију 140 милиона тона нафте и нафтних деривата од укупно 220 милиона колико се раније извозило у Европу, изјавио је потпредседник руске владе Александар Новак.

"Ове године ће на исток отићи 140 милиона тона нафте и нафтних деривата, док ће за запад остати око 80-90 милиона тона. Планирамо да у току ове године преусмеримо у Азију више од 60 одсто извоза нафте и нафтних деривата, који су се раније испоручивали у Европу", казао је Новак на састанку Управног одбора Московског енергетског института.

Он је претходно казао да је Русија већ преусмерила на азијска тржишта око 20 одсто нафте и нафтних деривата који су испоручивани Европи.

Потпредседник руске владе казао је да ће Русија ове године повећати извоз природног гаса у Кину за скоро 50 одсто, у оквиру интензивирања енергетске сарадње Москве и Пекинга.

Он је најавио и да ће у наредне две године гасовод Снага Сибира достићи пун капацитет од чак 38 милијарди кубних метара годишње.

Москва је прошле године испоручила Кини 15 милијарди кубних метара гаса, рекао је Новак у интервјуу за ТВ канал "Русија 1" и обећао да ће ове године повећати испоруке на 22 милијарде кубних метара.

Он је нагласио да Русија прелази на националне валуте приликом плаћања енергената, дакле на јуан и рубљу и поновио да ће евро и долар ускоро бити напуштени као валута у трговини. Према његовим речима тренд доминантнијег коришћења долара и евра се већ променио.

"Узели смо у обзир проблеме са којима се суочавамо када користимо стране валуте, и зато прелазимо само на националне, користимо рубљу и јуан", прецизирао је Новак.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner