Србија и Балкан

Разјашњење из Вашингтона: Каква је улога САД у амандманима Црне Горе на резолуцију о Сребреници

Из Амбасаде Немачке у Подгорици "Вијестима" су рекли да немају информације о преговорима о нацрту резолуције у Сребреници
Разјашњење из Вашингтона: Каква је улога САД у амандманима Црне Горе на резолуцију о СребренициGetty © Matej Divizna

Стејт департмент је имао увид у незванични драфт предложених амандмана Црне Горе на нацрт резолуције о Сребреници, али не посредује у њима.

То су "Вијестима" рекли из Амбасаде САД у Подгорици, одговарајући на питања да ли је Влада Црне Горе поднела амандмане преко САД и на који начин и ко у име САД учествује у консултацијама са Владом о амандманима.

Влада Црне Горе, како је "Вијестима" незванично потврђено, планира да преда два амандмана на резолуцију о Сребреници, ради "постизања што бољих односа и смиривања политичке напетости у региону". Према незваничним информацијама, амандмане ће поднети преко САД и Немачке.

"Немачка и Руанда су предлагачи Резолуције и могу да одговоре на даља питања у вези са њеним статусом", рекли су из Амбасаде САД.

Из Амбасаде Немачке у Подгорици "Вијестима" су рекли да немају информације о преговорима о Нацрту резолуције у Сребреници.

Заменик њемачког амбасадора у Подгорици Ралф Ројш казао је да се преговори о Нацрту резолуције воде међу сталним мисијама при Уједињеним нацијама у Њујорку.

"Амбасада Немачке у Подгорици нема информације о тренутној фази те расправе и стога није у позицији да коментарише процес израде", казао је Ројш, одговарајући на питања да ли је Влада ЦГ поднела амандмане преко Немачке и на који начин и ко у име Немачке учествује у консултацијама са Владом Црне Горе о амандманима.

Резолуцијом, коју су иницирале Немачка и Руанда, тражи се да се 11. јул прогласи за "Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници". Гласање у Скупштини Уједињених нација требало је да буде 2. маја, али је одложено. Нови термин гласања још није утврђен.

Влада амандманом на преамбулу нацрта резолуције тражи да се уврсти став "понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, верској или другој скупини или заједници у целини".

Други амандман односи се на "потврђивање неповредивости општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини у свим његовим одредбама".

Десетине невладиних организација и јавних личности затражиле су од Владе 16. априла да буде коспонзор резолуције, што подржава и највећи део опозиције у црногорском парламенту.

Влада се о Резолуцији још није изјаснила, а немачки стручњак за Западни Балкан и проширење НАТО, Милан Нич казао је крајем априла да му је црногорски премијер Милојко Спајић током посете Берлину рекао да ће Црна Гора подржати Резолуцију.

image