Русија

Обруч око Бахмута се затеже: Руске снаге контролишу све путеве снабдевања украјинске војске

Украјинци до Бахмута сада могу само преко блатњавих поља
Обруч око Бахмута се затеже: Руске снаге контролишу све путеве снабдевања украјинске војскеGetty © John Moore / Staff

Руска војска преузела је контролу над свим путевима снабдевања украјинске војске који воде у Бахмут, рекао је данас шеф администрације Доњецке Народне Републике, Денис Пушилин. 

Према његовим речима, руске снаге преузеле су контролу и над последњим путем који води ка Бахмуту, али противничке снаге, како је казао, још имају могућност да до града доспу преко поља. 

Како је даље објаснио Пушилин, украјинске снаге до сада су успевале да донекле држе одбрану града захваљујући редовном пребацивању нових залиха и додатних војника на фронт. 

У исто време, оснивач "вагнероваца" Јевгениј Пригожин данас је шаљиво прокоментарисао да ће руске снаге на кратко прекинути ватру, јер је најављено да ће Оружане снаге Украјине у град пропусти америчке новинаре, како би снимили ситуацију. У каснијој изјави он је објаснио да је његов коментар био иронија, и појаснио да неће доћи до прекида ватре.

Несташица ПВО ракета

Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков данас је рекао и да је војсци понестало ракета за системе ПВО из совјетског периода, те да је стога неопходно добити новије системе ПВО са Запада.

"Ми имамо совјетске системе за које нам понестају ракете. Уколико се оне не производе код нас и када их већ има само у земљама из којих не можемо да их узмемо, онда то значи да морамо да их надоместимо нечим другим. Чиме? Западним системима ПВО. Принципијелно смо већ одлучили какви су то системи, а сада треба да повећамо њихов број и број ракета за њих", објаснио је Резњиков. 

Убрзо након ове изјаве, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да је Алијанса Кијеву већ испоручила 98 одсто обећане војне технике и да је обучила и наоружала девет бригада Оружаних снага Украјине. 

Украјина је, како је казао, већ добила 1.550 оклопних возила, 230 тенкова и огромну количину муниције.

Упркос свој помоћи Алијансе Кијеву, губици украјинске стране на овом делу фронта су огромни. Војни дописник Андреј Руденко данас је поделио информацију да се велики број рањених војника отпушта из болница пре времена, да би се попунили редови код Бахмута. 

"Од 500 војника који су у Бахмут ушли у оквиру 347. батаљона 127. бригаде територијалне одбране пало је 440 бораца. У једној чети 129. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине од 60 људи, међу живима данас је свега 8 богаља", објаснио је Руденко.

О лошој ситуацији за украјинску војску на делу фронта код Бахмута јуче је говорио и украјински генерал, иначе, бивши заменик команданта специјалних јединица Оружаних снага Украјине Сергеј Кривонос. 

Према његовим речима, Оружане снаге Украјине раније нису добро припремиле одбрану Бахмута, због чега војска у кључном делу фронта сада трпи велике губитке. 

image