Русија

САД блокирале Русе: Без Росатома на конференцији о нуклеарној енергији

Нико од чланова делегације није добио америчку визу, иако су захтеви поднети у складу са процедуром, наводе из Росатома
САД блокирале Русе: Без Росатома на конференцији о нуклеарној енергијиNone © Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Сједињене Америчке Државе нису издале визе и блокирале учешће руске делегације на конференцији Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у Вашингтону, саопштила је руска државна корпорација Росатом.

Очекивало се учешће делегације формиране од представника руководства Росатома и Ростехнадзора, али до данас нико од чланова делегације није добио америчку визу, иако су захтеви унапред поднети у складу са процедуром, наводе из Росатома, а пренеле су РИА Новости.

"Принуђени смо да констатујемо да без одговарајућег учешћа Русије, универзално признатог светског лидера у области мирољубиве употребе атомске енергије, вашингтонска конференција по много чему губи смисао", наводи се у саопштењу Росатома.

Они подсећају да је у складу са споразумом између агенције и земље домаћина догађаја под њеним покровитељством, држава дужна да представницима земаља чланица ИАЕА омогући учешће на догађају који се одржава на њеној територији.

Међународна конференција "Нуклеарна енергија у 21. веку" биће одржана од 26. до 28. октобра. Генерални директор Росатома Алексеј Лихачов учествоваће на њој тако што ће се обратити у формату видео поруке, наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner