Свет

Турска тражи од Русије да изгради још једну нуклеарну електрану

Ердоган настоји да уравнотежи односе са Москвом усред рата у Украјини
Турска тражи од Русије да изгради још једну нуклеарну електрану© Tanjug/AP (Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Турска је затражила од Русије да изгради своју другу нуклеарну електрану, што је најновији знак све ближих економских веза, иако САД и њени савезници покушавају да изолују Кремљ због инвазије на Украјину.

Како преноси "Блумберг", турски председник Реџеп Тајип Ердоган изнео је овај захтев у разговорима са руским председником Владимиром Путином прошле недеље у Казахстану, што је њихов четврти састанак у последња четири месеца.

Привлачна прилика за "Росатом"

Руски државни нуклеарни гигант "Росатом" саопштио је у среду да су у току разговори о изградњи нове нуклеарке са четири реактора у Синопу на обали Црног мора. Извршни директор "Росатома" Алексеј Лихачов рекао је за државну руску телевизију да је овај пројекат "привлачна прилика“ за ову компанију.

"Росатом" већ гради прву турску нуклеарну електрану у Акују на обали Средоземног мора, а прва јединица би могла да почне са радом следеће године. 

Кад се пројекат у Синопу заврши, ове две електране могле би да производе око петине потреба Турске за електричном енергијом, рекао је Ердоган после састанка са Путином прошле недеље.

Одмерена позиција Анкаре у украјинском конфликту


Ердоган је, такође, подржао Путинов предлог за ново гасно чвориште у Турској за испоруку горива у Европу. Званичници из Европске уније одбацују ову идеју, оптужујући Путина да користи руске енергенте као оружје у сукобу око Украјине. Русија је у потрази за новим тржиштима, пошто је прекинула снабдевање енергијом највећем делу западне Европе, која је раније била њен највећи купац.

Стварање ближих економских веза Турске са Русијом долази у тренутку кад расте забринутост САД због односа Анкаре и Москве.

Анкара је одбила да се придружи санкцијама против Русије и деловала је као посредник између Кијева и Москве. Турска је Кијеву испоручила беспилотне летелице и затворила је своје мореузе и ваздушни простор руским војним бродовима. Турска је, такође, имала значајну улогу у склапању споразума о испоруци житарица из украјинских лука и размени заробљеника између зараћених страна.

Подсећамо, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је изјавио да ће остати при свом ставу по питању приступања Шведске и Финске НАТО док се не испуне сва обећања дата Анкари.

"Док се не испуне обећања дата нашој земљи, наставићемо да имамо наш принципијелан и одлучан став", рекао је Ердоган у парламенту.

Очекивало се да ће Финска и Шведска, које су се пријавиле за придруживање НАТО 18. маја, добити званичан позив да постану чланице блока на самиту алијансе у Мадриду, али је Турска блокирала процес придруживања.

image