Русија

Путин: Живот се враћа у нормалу, Маријупољ добија трамваје

Обнова нових региона изводи се великом брзином, већ постоје резултати, али још много тога треба да се уради, истакао је руски председник
Путин: Живот се враћа у нормалу,  Маријупољ добија трамваје© Tanjug/ Artem Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руска Федерација ће активно и доследно враћати живот у новим регионима у нормалу, рекао је председник Русије Владимир Путин на церемонији отварања трамвајских линија у Мариупољу.

Данас се пушта у рад више од десет километара пруге, што је, према речима руског председника, мали део, јер је раније у граду било скоро стотину километара трамвајског колосека.

"Али ово је само почетак, прва фаза рада. Накнадно ћемо развијати саобраћајну инфраструктуру града, повећаћемо број линија, обновићемо давно застарели возни парк јавног превоза", указао је Путин.

Упркос свим потешкоћама, у Запорошкој и Херсонској области, као и у Донбасу се обнављају путеви, стамбена насеља, образовне установе, граде се и поправљају здравствени и енергетски објекти, успоставља се индустријска и пољопривредна производња.

"Наставићемо да се доследно и систематски бавимо свим овим питањима и обезбедимо да се живот у градовима и местима ових региона врати у нормалу", обећао је руски председник.

Обнова нових региона изводи се великом брзином и већ постоје резултати, али још много тога треба да се уради, казао је руски председник.

"У исто време, имамо још много тога да урадимо да бисмо поново успоставили нормалан живот и обновили и унапредили Доњецку и Луганску Народну Републику, Запорошку и Херсонску област", истакао је он.

На наредним састанцима са члановима владе ће, према његовим речима, бити више речи о плановима за развој привреде нових региона.

"Како за себе, тако и овде. По Петербуршком стандарду", рекао је заменик премијера Русије Марат Хуснулин, говорећи о обновљеној инфраструктури ослобођеног Маријупоља.

Пројекат поправке трамвајских шина у Мариупољу се реализује уз помоћ Владе Санкт Петербурга, нагласио је Путин.

Руски председник је захвалио свим руским регионима који пружају подршку новим конститутивним ентитетима Руске Федерације и свим градитељима, инжењерима и специјалистима који су укључени у рестаураторске радове.

"Не сумњам да ће заједничким снагама све планирано сигурно бити испуњено. Имамо ресурсе, искуство и компетенције неопходне за то", закључио је лидер Русије.

image