Русија

Захарова о истрази Северног тока: Никад неће објавити фотографије са места напада

Између Русије и држава које воде истрагу нема дијалога, јер се те земље труде да информације остану недоступне, казала је руска званичница
Захарова о истрази Северног тока: Никад неће објавити фотографије са места нападаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Починиоци терористичког напада на Северни ток још нису пронађени, између осталог и због недостатка политичке воље земаља (Немачка, Данска и Шведска), које истражују напад, да обезбеде транспарентност истраге, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Током брифинга је још једном указала да истрага може да буде транспарентна једино уз учешће надлежних руских органа и "Гаспрома".

"И заиста, нема информација о истрази Северног тока", додала је Захарова. 

На ноту руске амбасаде у Стокхолму, од 12. априла, да се хитно поделе информације о околностима терористичких напада на гасоводе као и подаци о умешаним лицим, Шведска је послала само формални одговор да је истрага у току, подсетила је Захарова.

"Класичан зачарани круг. Театар апсурда", закључила је Захарова и указала да између Русије и држава које воде истрагу нема дијалога јер се те земље труде да информације о нападу остану недоступне.

"Међутим, неких информација ипак има. У медијима западних земаља се шире неосноване русофобичне инсинуације, очигледно на предлог војних и специјалних служби", додала је руска званичница, подсећајући на информацију коју је данска војска доставила листу "Информашон".

Дански лист је недавно објавио информације, како је руски ратни брод СС-750 виђен у зони експлозије гасовода четири дана пре инцидента. Према информацијама листа, на броду је наводно могла да постоји опрема за специјалне операције на дну мора. Лист наводи да данске обавештајне службе располажу фотографијама руског брода. 

Међутим, према речима Захарове, слике никада нису и неће бити објављене.

"Свако нормалан ће да пита, где су те слике. Дајте да видимо. Али нећете их видети, због, како је Данска указала, њихове 'осетљиве' природе", казала је Захарова.

Очигледно, таква сазнања немају за циљ да се утврди истина, већ су, напротив, осмишљена да ситуацију учине недовољно јасном, рекла је Захарова.

"Запад жели да створи алтернативне верзије напада и да скрене пажњу са истине", додала је.

"Хајде да одбацимо нагађања наших НАТО колега, с обзиром да постоје јавно доступне информације", предложила је руска званичница зачуђена што дански медији и морнарица нису дошли до истих.

У периоду од 19. до 24. септембра 2022. године, руска Балтичка флота је у оквиру планске вежбе увежбавала практична дејства на морским полигонима Балтичког мора, подсетила је. Снаге и средства Балтичке флоте укључене у вежбу током наведеног периода нису могле да се налазе у зони терористичког напада у близини гасовода Северни ток 2 због велике географске удаљености полигона за борбену обуку флоте, додала је.

"Све активности борбене обуке Балтичке флоте извођене су на полигонима у југоисточном и централном делу Балтичког мора, док се место експлозије гасовода Северни ток 2 налази у близини острва Борнхолм у Данској, у западном делу Балтичког мора", прецизирала је.

Острво Борнхолм се налази у економској зони Краљевине Данске, где су, како је рекла, по дефиницији, било какве активности и акције снага Балтичке флоте искључене у складу са захтевима Конвенције Уједињених нација о морском праву.

Сама чињеница да се нова "верзија" о наводној умешаности Русије појавила у западним медијима после више од шест месеци након стварног догађаја је, према речима руске званичнице, још један доказ да се кампања дезинформисања, коју Запад води, наставља.

Тероризам у свету цвета због оружја које доспева на црно тржиште

Терористичка активност у свету може достићи невиђене размере због препродаје оружја које Запад испоручује Украјини, рекла је Захарова током брифинга.

Како је истакла, препродаја оружја на црном тржишту не брине колективни Запад, пошто главна заинтересована страна – Сједињене Америчке Државе – тежи да, упркос здравом разуму, извуче нову комерцијалну корист.

"Главна претња је то што терористичке и криминалне активности могу достићи до сада невиђене размере, посебно ако у њихове руке дођу пројектили", закључила је Захарова.

Све о чему је руска страна говорила упозоравајући на опасност од препродаје оружја које Запад испоручује Украјини се обистинило, рекла је и додала да ћутање западних званичника мора да се прекине, јер се оружје већ нашло и на европском тлу.

Према њеним речима, на интернету се могу наћи све врсте оружја и муниције које Запад шаље Украјини, а за њихову куповину се користе и криптовалуте. 

"Терористи, екстремисти и криминалне групе су постали потрошачи. Све ће то, без сумње, послужити као моћан катализатор за прерасподелу криминалних сфера утицаја и организовање ратова криминалних група", објаснила је Захарова.

Идеја да ће оружје које западне земље испоручују кијевском режиму остати на територији Украјине је грешка и заблуда, а уверавање својих грађана у то је кривично дело, сигурна је Захарова.

"Чињеница је да криминалци и терористи ово оружје не користе само у борби једни против других, већ и против најобичнијих цивила, друштва, или пак државе", упозорила је она.

Америчка војска у Финској

Русија ће бити принуђена да предузме војне и друге мере одговора ако војска НАТО-а искористи територију Финске, рекла је представница руског Министарства спољних послова.

"Помно пратимо планове Северноатлантске алијансе у односу на Финску. Потврђујемо да ће Руска Федерација бити принуђена да предузме одређене мере, како војно-техничке, тако и друге, како би зауставила претње нашој националној безбедности које произилазе из овога", рекла је она, коментаришући планове а склапање споразума о коришћењу финске територије од стране америчке војске.

Споразум о коришћењу финске територије од стране америчке војске представља доказ да је Хелсинки изгубио суверенитет, додала је она.

"Међутим, и у самој Финској и у НАТО-у морају бити свесни да формирање трупа на северу Европе само доводи до повећања војно-политичких тензија и у овом региону", објаснила је.

Дискриминација на Западу

Москва позива на хитан прекид дискриминације свих Руса с обзиром да западне земље настављају грубо кршење права руских грађана, нагласила је Захарова.

Од почетка Специјалне војне операције (СВО) у западним земљама "русофобска кампања, без преседана по обиму и нивоу безакоња, почела да узима маха", рекла је руска званичница.

"Жртве лова на све руско", према њеним речима, нису само грађани Руске Федерације, већ често и други народи који се служе руским језиком. Кампања русофобије је настала у Вашингтону, Лондону и Бриселу, али се разним каналима шири и превазилази границе непријатељских земаља", прецизирала је Захарова.

Као пример дискриминаторног понашања навела је недавни случај када су пољске снаге безбедности заузеле школску зграду у руској амбасади у Варшави. Према њеним речима, то се догодило уз кршење свих могућих обавеза у области дипломатских односа.

"Русија ће одговорити веома оштро, не само на заузимање школе у Варшави, већ и на свеопшту русофобску политику. Више пута смо на делу показали да држимо дату реч", казала је она.

image