Русија

Након упада у руску школу у Варшави: Руска амбасада предала протестну ноту пољском МСП-у

Након упада у руску школу у Варшави: Руска амбасада предала протестну ноту пољском МСП-уwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Амбасада Русије у Пољској уручила је протестну ноту пољском Министарству спољних послова због преузимања руске школске зграде у Варшави којом управља руска амбасада, речено је данас у амбасади за агенцију ТАСС.

"Амбасада је послала протестну ноту пољском Министарству спољних послова", наведено је из амбасаде.

У саопштењу руског Министарства спољних послова се додаје да је пољском дипломати речено да је овај корак још једна карика у политици коју води Варшава лишеној моралних норми и закона, политици усмереној на "покушаје да се Русија наљути и до темеља униште наши односи".

"Варшава радо нуди територију земље у својству одскочне даске за пумпање кијевског режима оружјем, шаље пољске плаћенике у Украјину, заузима отворено агресивну непријатељску позицију према Русији", нагласило је руско Министарство.

У суботу су пољски званичници, у пратњи полиције, ушли у просторије школе након што су пајсером отворили улазну капију.

"РИА Новости" је известила да је школском особљу речено да напусти зграду до 18 часова по локалном времену.

Портпарол пољског министарства спољних послова Лукаш Јасина рекао је да власти спроводе судску пресуду у вези са зградом коју је "годинама нелегално изнајмљивала руска амбасада". Он је навео да школа нема дипломатски статус и да није заштићена Бечком конвенцијом.

МСП Русије: Москва ће оштро одговорити на заузимање школе

Из руског Министарства спољних послова раније је саопштено да ће Москва оштро одговорити на инвазију пољских власти на територију школе.

"Овакав дрзак потез Варшаве који превазилази цивилизовану међудржавну комуникацију неће остати без наше оштре реакције и последица по пољске власти и интересе Пољске у Русији. То морају да схвате покретачи оваквих контроверзних и провокативних подухвата", наводи се у саопштењу. 

Како су нагласили у министарству, овим непријатељским поступцима пољских власти крши се Бечка конвенција о дипломатским односима из 1961. године.

"Ово је још једно задирање у руску дипломатску имовину у Пољској", поручили су из руског МСП.

"Тешко да може да се рачуна на разум пољских власти, али полазимо од тога да ће их наше реципрочне мере ипак натерати да се замисле над дугорочним последицама своје политике", закључује се у саопштењу Министарства спољних послова.

Реаговала је и портпаролка руског МСП Марија Захарова рекавши да званична Варшава већ дуго крши законе, међународно право, билатералне споразуме и домаће законодавство.

"Понаша се пркосно и противзаконито. Оно што можемо описати једном речју - провокација", поручила је Захарова.

image