Русија

Песков: Нема оптимизма по питању споразума о житу

Москва не жели да одустане од захтева да се испуне и оне одредбе споразума које се тичу извоза руских производа, подсећа Кремљ
Песков: Нема оптимизма по питању споразума о житуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Нема пуно разлога за оптимизам, када је реч о споразуму о житу, оценио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући могуће следеће преговоре на ову тему који су, према саопштењу турске стране, планирани за 5. мај. 

Песков је још једном поновио да је Русија заинтересована да се прехрамбени споразум реализује у потпуности, што би значило и реализацију оног његовог дела, који се односи на извоз руског жита из Црног мора. Ипак, како наводи портпарол Кремља, Москва се неће одлучити ни на један корак који би био у супротности са њеним државним интересима. 

"Контакти се настављају. Имамо веома мало повода за оптимизам", закључио је он.

И док из Кремља и данас коментаришу вести о прехрамбеном споразуму, из Министарства спољних послова Русије додају да још није потврђено нити одлучено да ће се делегације Турске, Русије и Украјине срести у Истанбулу 5. маја, како је то раније саопштило турско Министарство одбране. 

Подсетимо, у мају истиче споразум о житу који је потписан прошле године. Представник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана данас је истакао да ће испорука жита бити прекинута уколико 5. маја не буде био постигнут напредак. 

Руска страна, између осталог, затражила је раније да се "Росељхозбанк" поново прикључи СВИФТ-у и да се против ове банке укину све санкције, да се укину ограничења која се тичу приступа лукама, обнови извоз амонијака преко цевовода Тољати-Одеса и да се одблокирају сви рачуни компанија које су на неки начин повезане са производњом или превозом пољопривредних производа.

image
VV inauguration
banner