Русија

Песков: Америка одговорна за напад на Кремљ

Одлуке о терористичким нападима доноси Вашингтон, а Кијев их извршава, рекао је портпарол Кремља
Песков: Америка одговорна за напад на КремљGetty © Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да Сједињене Америчке Државе стоје иза украјинског напада на Кремљ. Одлуке о таквим терористичким нападима доносе САД, а Украјина их извршава, указао је портпарол Кремља.

"Знамо добро да се одлуке о таквим акцијама и таквим терористичким нападима не доносе у Кијеву, већ у Вашингтону. А Кијев ради шта му је речено да уради", рекао је Песков.

Он је додао да Москва зна да "често, саме циљеве не одређује Кијев већ Вашингтон, и да онда те циљеве шаљу Украјини".

"Кијеву није сваки пут дато право да бира средства. То се такође често диктира са друге стране океана. Ми то добро знамо и свесни смо тога. Вашингтон мора да разуме да ми то знамо", нагласио је.

Песков је истакао да руски председник Владимир Путин увек остаје миран у тешким ситуацијама и да је таква била његова реакција на овај напад на Кремљ.

"Председник увек задржава смиреност и сталоженост у тешким, екстремним ситуацијама. Дакле, ништа ново се није десило у вези са тим", казао је.

Путин дуго позивао Запад да "не храни" међународни тероризам

Песков је додао да је почетком 2000-их, када се Русија борила против међународног тероризма у Чеченској Републици, руски председник је у више наврата позивао западну заједницу и позивао их да не хране међународне терористе из руку.

"Јер, пре или касније, они ће вас ударити, рекао је председник Путин тада. Нису слушали. И многе земље света суочиле су се са монструозним манифестацијама међународног тероризма. Десиле су се многе трагедије. Заиста не желим да људи забораве ову причу", додао је портпарол Кремља.

image
VV inauguration
banner