Свет

Зеленски: Украјина ће 9. маја прослављати Дан Европе

Одлука је донета "како би се ојачало јединство народа Европе", као и да би се "обезбедио мир, безбедност и стабилност на европском континенту", наводи се у указу председника Украјине
Зеленски: Украјина ће 9. маја прослављати Дан Европе© Tanjug/Yves Herman/Pool via AP

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ на основу којег ће у тој држави 9. маја бити обележаван Дан Европе.

"Схватајући европски идентитет украјинског народа одлучујем да у Украјини установим Дан Европе, који ће се обележавати 9. маја сваке године, заједно са земљама Европске уније", наводи се у указу, преносе "РИА Новости".

Напомиње се да је одлука донета "како би се ојачало јединство народа Европе", као и да би се "обезбедио мир, безбедност и стабилност на европском континенту".

Зеленски је такође парламенту, Врховној ради, упутио предлог да 8. мај буде проглашен Даном сећања и победе над нацизмом у Другом светском рату.

Украјина од 2015. обележава Дан сећања и примирја – 8. мај. Тиме се земља заправо придружила традицији прослављања победе над нацистичком Немачком по западноевропском моделу. Дан победе, 9. мај, остао је празник, али су главни званични догађаји на државном нивоу померени на 8. мај.

image