Русија

Песков: Москва ће одговорити на британску испоруку крстарећих ракета дугог домета Украјини

Портпарол Кремља прокоментарисао одлуку Велике Британије о испоруци ракета које могу да ударе дубоко у територију Русије
Песков: Москва ће одговорити на британску испоруку крстарећих ракета дугог домета Украјиниwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Одлука Лондона да Кијеву пошаље крстареће ракете дугог домета захтева адекватан одговор Москве, рекао је данас представник Кремља Дмитриј Песков, додавши да се Русија крајње негативно односи према овој иницијативи.

"Ово захтева адекватан одговор", нагласио је он. 

Како су раније пренели медији, Кијев је обећао да ово оружје неће бити искоришћено за ударе по територији Руске Федерације, али како оно ипак може бити употребљено у ове сврхе Москва је данас истакла да ће одговор сигурно уследити. 

О предаји руске имовине Кијеву за обнову

Песков је данас, такође, прокоментарисао јучерашњу одлуку америчког државног тужиоца који је одобрио да се Украјини предају конфискована средства руског бизнисмена Константина Малофејева. Песков је рекао да се ради о лоповлуку који подрива поверење међународне заједнице када је реч о САД, додавши да ће се овакве акције вратити Вашингтону као бумеранг.

"Као прво, то је штета за онога коме су тај новац одузели или украли. То је директан губитак. А што се тиче САД, такве одлуке ће се њима самима вратити као бумеранг", казао је Песков данас на брифингу.

Према његовим речима, тешко је замислити шта би могло послужити као правна основа за одлуку америчког државног тужиоца који је овим последњим чином направио преседан, посегнуо на имовинско право, и по први пут заплењена руска средства пребацио Украјини за обнову земље.

"Ово подрива поверење инвеститора и оних чија је имовина на овај или онај начин повезана са Америком", објаснио је портпарол. 

Малофејев је, иначе, оснивач телевизије "Цар-град". У фебруару ове године суд у Њујорку запленио је 5,4 милиона америчких долара са његовог рачуна у банци "Санфлауер" (Sunflower), док је амерички државни тужилац Мерик Гарланд последњих дана рекао да, иако је ово први случај пребацивања руског новца Украјини, то неће бити и последњи.

image
VV inauguration
banner