Русија

Руска дума предложила: Кривична одговорност за русофобију

У нашем законодавству русофобију треба прецизно да дефинишемо као мизантропску идеологију, каже потпредседница Државне думе Ирина Јароваја
Руска дума предложила: Кривична одговорност за русофобијуwww.globallookpress.com © Christoph Schmidt/dpa

Потпредседница Државне думе Ирина Јароваја предложила је да се русофобија дефинише као мизантропска идеологија и да се утврди кривична одговорност за њено испољавање, преносе "РИА Новости".

"Требало би у нашем законодавству да апсолутно прецизно дефинишемо русофобију као мизантропску идеологију и успоставимо независну кривичну одговорност за њу", рекла је Јароваја током сесије "Русофобија: нацизам 21. века" на 11. Петербуршком међународном правном форуму.

Омбудсман за људска права у Руској Федерацији Татјана Москалкова изјавила је да је русофобија данас независан злочин и да Москва има право да изрекне казну против странаца у одсуству.

Она је напоменула да у Русији постоји члан који регулише распиривање националне мржње и раздора, али да је русофобија посебан квалификациони састав који има идеолошке корене и огромне негативне последице по друштво и државу.

"И осим тога што ће, по правилу, предмет овог кривичног дела бити страни држављани који живе на другој територији, ми данас, према Кривичном законику, имамо право да изрекнемо казну у одсуству - па чак и ако су најмање у моралном и етичком смислу данас, а сутра у правном смислу, одговорни за неохолокауст", поручила је Москалкова.

image