Русија

Путин: Руски војници се данас боре са директним следбеницима нацизма

И ми и будуће генерације треба свето да чувамо историјску истину о Другом светском рату, да будемо свесни до каквих разорних последица доводи било каква толеранција национализма, анитесимитизма и ксенофобије, каже председник Русије Владимир Путин
Путин: Руски војници се данас боре са директним следбеницима нацизма© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Током Специјалне војне операције руски војници и команданти боре се против директних следбеника нацизма, навео је председник Русије Владимир Путин у поруци руским Јеврејима и свима који славе Дан спасења и ослобођења.

"И ми и будуће генерације треба свето да чувамо историјску истину о Другом светском рату, да будемо свесни до каквих разорних последица доводи било каква толеранција национализма, анитесемитизма, ксенофобије. Током Специјалне војне операције наши борци и команданти данас се боре са директним следбеницима нацизма", рекао је Путин, објављено је на сајту Кремља.

Он је додао да овај датум заузима посебно место у јеврејском верском календару и да служи за очување сећања на подвиг војника Црвене армије и савезничких армија у антихитлеровској коалицији које су спасиле јеврејски народ и друге народе од нацизма.

Празник Дан спасења и ослобођења је заправо "јеврејски Дан победе", покретни празник који се обележава у част победе 9. маја 1945. године. Празник је утврђен тек пре деценију, али се слави у јеврејским заједницама широм света.

image