Русија

Повезују се руске и иранске луке: Путин и Раиси потписују споразум о изградњи железнице

Нова транспортна линија повезаће руске луке на Балтичком и северном мору са иранским лукама на обали Персијског залива и Индијског океана, казао је лидер Русије
Повезују се руске и иранске луке: Путин и Раиси потписују споразум о изградњи железницеwww.globallookpress.com © Iranian Presidential Website

Данас сведочимо да идеја, стара више од 20 година, постаје реалност - између иранских градова Рашт и Астара биће постављена железничка пруга дуга 162 километра, рекао је председник Русије Владимир Путин на церемонији потписивања споразума о стварању железничке пруге "Рашт-Астара" у Ирану, са председником Ирана Ебрахимом Раисијем.

"Чини се да је реч о малој деоници, али њено пуштање у рад омогућиће успостављање директне и, како стручњаци кажу, беспрекидне железничке комуникације целом дужином правца Север-југ", казао је Путин.

Према речима руског председника, велики је и значајан пројекат изградње транспортне артерије, која је замишљена да повеже руске луке на Балтичком и северном мору са иранским лукама на обали Персијског залива и Индијског океана.

Одлука о заједничком раду Русије и Ирана на међународном транспортном коридору Север-Југ донета је још у јулу 2022. године током самита у Техерану, подсетио је Путин.

Чињеница да Русија и Иран успешно сарађују у оквиру овако великог пројекта указује на висок ниво, плодоносну и обострано корисну природу међународних односа, казао је Путин.

И Русији и Ирану је најважније јачање трговинских, економских и других билатералних веза, које се, према речима руског председника, граде на принципима добросуседства, поштовања и уважавања међусобних интереса.

"Јединствена транспортна линија Север-Југ, чији ће део постати пруга 'Рашт-Астара', помоћи да се значајно измене глобални саобраћајни токови. Превоз дуж новог коридора имаће значајне конкурентске предности", казао је руски председник.

Конкретно, испорука робе из Санкт Петербурга до Мумбаја трајаће око 10 дана, што је много краће у односу на 30 до 45 дана, колико је потребно за путовање традиционалним трговачким путевима.

Захваљујући новој железничкој прузи, уштедеће се и време и новац, порашће обим теретног саобраћаја, ојачаће се транзитни потенцијал Русије и Ирана, а њихова роба ће имати погоднији и географски разноврснији приступ иностраним тржиштима, предвидео је Путин.

Према његовим речима транспортни коридор ће дати и практични допринос обезбеђивању глобалне безбедности хране јер је планирано да се пруга, између осталог, користи за превоз хране и других пољопривредних производа, који ће бити намењени потрошачима у Ирану,  као и земљама Персијског залива и Африке.

Лидери двеју земаља су се сложили да је реализација пројекта "Рашт-Астара" само почетак рада на систематском повећању капацитета железничких праваца транспортног коридора Север-Југ.

У стварању поменутог коридора учествује и Азербејџан, што, према Путиновим речима, представља неопходну правну основу за даљу успешну сарадњу ове три земље.

image
VV inauguration
banner