Русија

Захарова: Зар не чујете оно што Кијев каже?

Званични представник Министарства спољних послова Русије прозвала Вашингтон да "не види и не чује" позив Кремља да се наставе преговори са Украјином
Захарова: Зар не чујете оно што Кијев каже?www.globallookpress.com © © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је у уторак на Телеграму недавну изјаву портпарола Стејт департмента Неда Прајса, рекавши да Москву не изненађује чињеница да Вашингтон "не види и не чује" изјаве Кремља у вези са наставком преговора са Кијевом.

"То што Стејт департмент не види и не чује изјаве Москве о преговорима није нова појава. Али чињеница да више нису у стању да забележе категоричко одбијање кијевског режима од преговарачког процеса је изненађујућа", истакла је Захарова.

Прајс је јуче саопштио да не види "никакве сигнале од Руса да су спремни да се придруже дипломатији и дијалогу". Ипак, према његовим речима, Вашингтон и "украјински партнери" су уверени да ће до тога доћи. Како је амерички званичник додао, у овом случају САД ће бити на страни Кијева и наставиће да подржавају њихове дипломатске напоре, подсетила је представница руског министарства данас у својој објави.

С тим у вези, руска портпаролка је, како даље наводи, објавила недавне цитате изјава "америчких штићеника".

Према одлуци Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, Кијев је забележио такозвану "немогућност вођења преговора са председником Руске Федерације Владимиром Путином", док је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да је његова земља спремна за дијалог "али са другим председником Русије" под изговором да је са садашњим председником то немогуће.

Са друге стране, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов је изјавио да Кијев никада није био "против преговора са Русијом у вези са одштетом и репарацијом".

"Задаци деокупације Украјине и дефрагментације Русије биће завршени у потпуности по плану и распореду", рекао је тада украјински секретар, подсетила је Захарова.

Портпаролка руског министарства спољних послова је обратила пажњу и на изјаву саветника шефа кабинета председника Украјине Михаила Подољака од августа ове године, када је било речено да су преговори између Москве и Кијева "неприхватљиви", назвавши их "смртном казном".

"Председник Владимир Зеленски је дефинитивно против тога, а украјинско друштво је непоколебљиво у томе јер смо потпуно свесни ризика. Русија може искористити сваку паузу да се ремобилише и покрене још јачи напад на Украјину. Из тог разлога су преговори између две земље неприхватљиви", рекао је раније Подољак.

У јулу ове године, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је изјавио да предлаже да се преговори са Кремљом наставе после измене ситуације на фронту, односно "после пораза на бојном пољу", додавши да би у супротној ситуацији то био "језик ултиматума", закључила је Захарова.

 

image
VV inauguration
banner