Русија

Путин: Запад жели да подели Русију на десетине малих држава - неће им поћи за руком

Провокатори са Запада се руководе западним обрасцима, полазе од тога да је културна разноликост Русије њена слабост, али то није истина, поручио председник
Путин: Запад жели да подели Русију на десетине малих држава - неће им поћи за руком© Tanjug/ Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Запад је мислио да су културна и национална разноликост Русије њена слабост, али живот и изазови са којима су се сретале етничке групе које чине Руску Федерацију, показале су да је то њена снага која све побеђује, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку Савета за међународне односе.

Провокатори са Запада се, према његовим речима, руководе западним обрасцима, полазе од тога да је културна разноликост Русије њена слабост, али то није тако, сигуран је председник.

"Док стварају провокације базиране на националној основи, наши непријатељи говоре од деколонизацији, говоре, својим језиком", казао је Путин и нагласио да Запад добро зна шта је колонизација, и да, говорећи о Русији говори о себи и о неоколонизму у којем живи.

Непријатељи Русије говоре како ће је поделити на десетине малих држава како би је лакше искористили за своје интересе, указао је Путин, тврдећи да Запад и не може да има друге циљеве.

Међутим, то им неће поћи за руком, сигуран је руски председник.

Искрени односи народа који живе у Руској Федерацији градили су се хиљадама година. Било је расправа и размирица као у свакој породици, али породица свих руских народа градила се постепено дуги низ година.

"Наши преци су, из генерације у генерацију, заједно радили за добро своје заједничке велике Отаџбине. Умножили смо духовно наслеђе јединствене државе. Разноликост нас чини јачима, џаба се надају да ће нас поделити", казао је Путин.

У борбама у зони Специјалне војне операције (СВО) учествују као борци и као волонтери сви народи Русије, а многи од њих су добили државне награде за храброст и херојство, казао је руски председник и нагласио да се земља поноси свима њима.

"Само нас јединство чини јакима и непобедивима, и то је главно, од тога зависи наше постојање. Сви то осећају и разумеју, и умом и срцем и душом", додао је руски председник.

Данас у Русији постоји апсолутна консолидација народа. Сви грађани се најпре идентификују као грађани Русије, а тек онда као припадници одређене етничке групе, казао је Путин позивајући се на податке анкете на којима су се држављани Русије изјашњавали о својом грађанком идентитету из 2017. године.

"Што нас јаче притискају, уједињенији смо", казао је.

Противници Руске Федерације су против ње усмерили готово цео арсенал својих снага, напади на руске вредности не престају, рекао је председник Русије.

"Видимо какав се агресивни спољни притисак сада врши на Русију, на цело наше друштво. Скоро цео арсенал је усмерен против нас - користе економску, војну, политичку, информативну, моћну антируску пропаганду. Напади на нашу историју, култура, духовне вредности не престају", навео је шеф државе.

"Свако од нас има своју малу домовину. Али имамо уједињену, моћну Отаџбину, у којој се осећамо као иза каменог зида, нашу Русију. Русија са великом и разноликом културом, великом историјом и великим руским језиком", закључио је руски председник.

image