Русија

Лавров: Земље Г7 би да обуздају Русију и Кину

Русија и Запад до сада никада нису били супротстављени као данас, каже шеф руске дипломатије
Лавров: Земље Г7 би да обуздају Русију и Кинуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да одлуке које су донете на самиту Г7 у Хирошими, имају за циљ обуздавање Русије и Кине.

"Задатак је постављен јасно и отворено: победити Русију на бојном пољу, али не зауставити се на томе, него је елиминисати као геополитичког конкурента. Заправо, обуздаваће као конкурента и било коју другу земљу која претендује на некакво независно место у светском поретку. Погледајте одлуке о којима данас разговарају и које се усвајају у Хирошими на самиту Г7 и које су усмерене на двоструко обуздавање Русије и Кине", рекао је Лавров током обраћања на седници Скупштине Савета за спољну и одбрамбену политику.

Дошли смо до најјачег супротстављања Европске уније и НАТО-а, са једне стране, и Русије, са друге, који је свет до сада видео, поручио је Лавров. 

Циљ Запада је јавно саопштен - победити Русију на фронту, али не само то - већ и потпуно уништити Руску Федерацију као политичку силу. Желе и да протерају руски народ са Крима и других територија које су се прошле године прикључиле Русији, истакао је министар.

Наступила је епоха мултиполарности, иако тај прелазак може трајати дуго, Русија у свему томе није сама - имамо пуно савезника, као што су Иран, Кина и друге земље, уверио је он.

Министар спољних послова каже да је приступ Западу у руској спољној политици сам себе исцрпео.

"Јасно је да је приступ Западу у оном облику у којем се донедавно развијао у нашој спољној политици потпуно себе исцрпео и ми смо ушли у фазу најоштрије конфронтације против агресивног блока који чине САД, ЕУ и НАТО", казао је министар.

Он је такође казао да Москва не испољава непријатељство на своју иницијативу, али је приморана да у актуелним условима одговори на рат који јој је објављен.

Англосаксонци су, нагласио је руски министар, потчинили себи пре свега сву континенталну Европу, али и цео колективни Запад, а Европска унија је у овој ситуацији изгубила самосталност...

Последња дешавања у свету до којих је дошло због ситуације у Украјини убрзавају процес буђења мултиполарности, додао је Лавров.

У свету је ипак дошло до некаквог "раздвајања" колективног Запада, са једне стране, и представника Глобалног Југа и дела Азије, са друге, а то се дешава, између осталог и јер је диктатура Запада у последње време постала све агресивнија.

image