Русија

Додик у Москви: Пренећу Путину да је Дејтон урушен (ВИДЕО)

Дејтонски споразум постоји само као оквир за дисциплиновање других, а не за упражњавање права свих који су га потписали, поручио је председник Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће руском председнику Владимиру Путину пренети да је Дејтонски споразум снажно урушен, као и да је велико питање да ли и даље постоји.

"Он постоји само као оквир за дисциплиновање других, а не за упражњавање права свих који су потписали тај споразум", рекао је Додик за бањалучку АТВ, током посете Москви.

Он је навео да никада ни од једног руског званичника није чуо супротну поруку од оне да Москва стоји иза Дејтонског споразума.

"Русија ће се питати о томе. Очигледно да ови који покушавају да направе нешто друго од Дејтона у Сарајеву најрадије би да и нас уклоне од тога, онда би то лакше поравнали. Они би највише волели да смо ми у некој свађи или анимозитету са Русима и да смо само препуштени Бриселу и Вашингтону", рекао је Додик, преноси Срна.

Истакао је да су западне земље изнервиране ситуацијом у вези са Украјином, као и геополитичком ситуацијом са Русијом и Кином, као и да у таквим околностима Република Српска мора да има пријатеље.

"Нама су се Британци показали као непријатељи и сви који данас покушавају, седећи по Сарајеву, да кажу да имовина треба да буде одузета Републици Српској, наши су непријатељи и ми њих морамо почети да зовемо тако", рекао је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се у Москви и са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевим.

Патрушев је истакао да је Додик почасни гост 11. међународног састанка високих представника који се баве питањима безбедности и захвалио се председнику РС на учешћу.

"Сигуран сам да је размена мишљења о питањима безбедности у савременим геополитичким условима од велике важности. Високо ценимо партнерство у духу поверења које је успостављено између Русије и Републике Српске. Задовољни смо тиме како се развија читав комплекс наших веза које све више добијају стратешки карактер", рекао је Патрушев током састанка. 

Додик се захвалио Патрушеву на издвојеном времену и поручио да овај састанак представља велику част за њега. 

"Поносни смо што се Руси у дугорочном периоду коректно односе према нама", поручио је председник Републике Српске за АТВ, након састанка са секретаром Савета безбедности Русије.

Додик је рекао да нема намеру да било кога нервира, али је указао да је једна мала Република Српска са свим својим проблемима успела да продре до најмоћнијих људи на свету.

"То што се Американцима диже коса на глави, они у Бриселу на знају шта да раде од тога, а шта да ја радим, нису нам дали никакву другу прилику", рекао је Додик.

Додик борави у вишедневној посети Русији и сутра би, како је раније рекао, требало да се састане са руским председником Владимиром Путином.

image