Србија и Балкан

ЕУ упозорава Додика: Наши савезници не посећују Русију

Комесар за проширење ЕУ критиковао је најављену посету Додика Русији
ЕУ упозорава Додика: Наши савезници не посећују Русијуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи упозорио је Босну и Херцеговину да савезници ЕУ не посећују Русију, мислећи на најављену посету лидера босанских Срба Милорада Додика Москви.

БиХ, која је поднела захтев за придруживање ЕУ 2016. године, добила је статус кандидата прошлог децембра због забринутости да би сукоб Украјини могао да дестабилизује регион Балкана, објашњава Ројтерс.

"Потребно нам је да Босна и Херцеговина буде наш савезник", Вархељи на конференцији за новинаре у Сарајеву. "Наши савезници не иду у Русију, то је моја порука", рекао је он на новинарско питање о Додиковој посети. "Ко хоће да нам буде савезник, не иде у Русију."

Вархељи, који је присуствовао политичком форуму на високом нивоу у Сарајеву на којем је изнео кораке које би БиХ требало да предузме за придруживање ЕУ, похвалио је напредак постигнут у "рекордно време" у формирању владе и изради буџета након општих избора прошлог октобра.

Он је такође рекао да је охрабрен посвећеношћу заинтересованих страна да спроведу реформе договорене када је добила статус кандидата и њену "веома јасну посвећеност као европског савезника".

Председник Републике Српске рекао је да ће посетити Москву следеће седмице како би разговарао о економској сарадњи са руским лидером Владимиром Путином и, како је рекао, о притисцима Запада на регион да следи њихову политику према Русији.

image