Русија

Мишустин: Енергетска сарадња са Кином је приоритет за Русију

Москва и Пекинг ће повећати финансијску независност плаћањем у националним валутама и тиме ће ојачати економски суверенитет, поручио је руски премијер из Шангаја
Мишустин: Енергетска сарадња са Кином је приоритет за Русију© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo

Сарадња са Кином у енергетском сектору остаје безусловни приоритет за Руску Федерацију, док испоруке гаса и угља стално расту, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин.

"Дајемо безусловни приоритет партнерству у енергетском сектору. Русија је на првом месту по испоруци нафте Кини. Обим извоза природног и течног гаса, угља такође стално расте", рекао је Мишустин на руско-кинеском пословном форуму.

Руски премијер је истакао да ће Русија и Кина повећати финансијску независност плаћањем у националним валутама, оценивши да ће тиме ојачати економски суверенитет.

Он је напоменуо да је 2021. године само око четвртине плаћања између Русије и Кине обављено у националним валутама, а прошле године већ скоро две трећине.

Мишустин је додао да ће продубљивање руско-кинеске интеракције и изградња сарадње позитивно утицати на јачање економија обеју земаља, након чега је истакао да ће вредност трговинске сарадње Москве и Пекинга ове године највероватније достићи циљ од 200 милијарди долара.

Запад није успео да сломи руску економију

Руски премијер је навео да непријатељи Русије нису успели да сломе њену економију, уруше националну валуту и ​​изазову деструктивну инфлацију.

"Русија је прошле године била подвргнута невиђеним санкцијама.Цињ је био да сломе нашу економију, уруше националну валуту и изазову деструктивну инфлацију, као и да утичу на животни стандард обичних грађана. Ништа од онога о чему су сањали наши злобници није се догодило", поручио је Мишустин.

Он је додао да Русија није само издржала, већ и да наставља свој прогресивни развој.

Руски премијер Михаил Мишустин допутовао је у Кину, где ће се састати са руководством те земље. Он је своју дводневну посету започео посетом Шангају, где је говорио на руско-кинеском пословном форуму. Догађају су присуствовали руководиоци водећих компанија у Русији и Кини.

Како се наводи, данас ће се састати са кинеским председником Си Ђинпингом и са премијером Ли Ћјангом у Пекингу.

image
VV inauguration
banner