Русија

Песков: Путин није честитао Сунаку, Британија непријатељска земља

Портпарол Кремља поручио да ће Русија наставити да упозорава свет на украјинску "прљаву бомбу"
Песков: Путин није честитао Сунаку, Британија непријатељска земљаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин није честитао новом премијеру Велике Британије, будући да је то непријатељска земља, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Знате да Велика Британија сада спада у категорију непријатељских земаља. Дакле, не, четитка није упућена", рекао је Песков на данашњој конференицији за новинаре одговарајући на питање да ли је Путин упутио честитке новом британском премијеру Ришију Сунаку.

Нагласио је да ће Кремљ ће наставити да позива свет да заустави украјинску употребу "прљаве бомбе". 

Песков je истакао да одговорни за злочине над грађанима Донбаса не смеју да избегну казну, као и да се предузимају мере за побољшање ситуације са опремом мобилисаних. 

Песков је изјавио да размештање америчке ваздушно-десантне дивизије у Румунији може довести до нестабилности. 

Разговор о размени затвореника између Русије и САД треба да прође у тишини

Песков је поручио да Кремљ неће коментарисати пресуду америчкој кошаркашици Бритни Гринер коју је суд у Русији осудио на девет година затвора због кријумчарења дроге.

 "Разговор о могућој размени затвореника треба да прође у тишини. Знате, ми не коментаришемо судске одлуке, то је прва ствар. Друго, ми увек кажемо да сви контакти за евентуалну размену могу да се обављају само у условима потпуне изолованости од јавности", рекао је Песков новинарима.

Најавио је да је у припреми трилатерални састанак руског председника Владимира Путина са јерменским премијером Николом Пашињаном и лидером Азербејџана Илхамом Алијевим, а време и место биће накнадно утврђени.

"Председник ће, путем видео линка, одржати састанак са шефовима делегација 51. састанка Савета шефова безбедносних агенција и специјалних служби Заједница независних држава. Тај 51. састанак је веома важан. То су заправо они који воде безбедносне агенције. и специјалне службе, па ће се разговарати о актуелној глобалној и регионалној безбедности", рекао је Песков.

Русија је, како је рекао, у веома конструктивном дијалогу са Међународном атомском енергетском агенцијом (ИАЕА) и намерава да то настави.

"Ми смо у веома конструктивном дијалогу са Агенцијом и намеравамо да то наставимо", рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање како Кремљ гледа на планове стручњака ИАЕА и њеног шефа Рафаела Гросија да посете Украјину у светлу подaтака о "прљавој бомби".

Поводом судбине имовине напуштених у новим регионима Руске Федерације изјавио је да ће влада морати да се позабави тим питањем. 

"Имовина на новим територијама Руске Федерације има власнике, имају право да траже права, али на основу власништва руских региона", рекао је портпарол Кремља. 

Осврнуо се и на поруке патријарха московског и целе Русије Кирила који је затражио да се, у стратегију националне безбедности Руске Федерације уведу појмови љубави према отаџбини, верности, дужности и пожртвовања.

Песков је навео да су поруке патријарха веома дубоке и стога се на њих не може моментално реаговати. Оне морају бити предмет опсежне и темељне расправе.

Патријарх је такође напоменуо да стратегија мора подразумевати хијерархију вредности и запитао се могу ли људска права и достојанство надживети човека.

Стратегија националне безбедности је основни стратешки плански документ који дефинише националне интересе и приоритете Русије, циљеве у области унутрашње и спољне политике усмерене на јачање националне безбедности и обезбеђивање одрживог развоја земље.

image
VV inauguration
banner