Русија

"Милитари воч": Русија производи пет пута више "кинжала"?

Украјински министар одбране Алексиј Резников почетком маја је изјавио да се процењује да Русија има око 80 "кинжала", а још у јануару се мислило да их је само педесетак
"Милитари воч": Русија производи пет пута више "кинжала"?www.globallookpress.com © Aleksey Ivanov/TV Zvezda

Страх који је у украјинским трупама завладао након што је руска хиперсонична ракета Кһ-47М2 "кинжал" уништила амерички "патриот", још је већи након што су бројни извори пренели вест да је Русија упетостручила производњу тих пројектила.

Једну од најјаснијих индикација за овакву бојазан код руских непријатеља дао је управо украјински министар одбране Алексиј Резников, који је почетком маја изјавио да се процењује да Русија има око 80 "кинжала". У јануару се веровало да је ових ракета "само" педесететак.

У Украјини овакву изјаву министра тумаче као сигнал да је Русија успела да упетостручи производњу ових пројектила, правећи их отприлике десет месечно.

Друго објашњење, наводи "Милитари воч" магазин, могло би бити да су се Украјинци у јануару само прерачунали.

"Кинжал" је, иначе хиперсонични "дериват" ракета 9М723 балистичког ракетног система "Искандер-М".

"Повећање производње пројектила могло би бити релативно једноставно за руски одбрамбени сектор због огромног броја ракета 9М723 које су произвођене готово две деценије", наводи овај часопис додајући да су погони руске наменске индустрије ионако већ ангажовани пуном паром.

Хиперсонични пројектил "кинжал", наиме, испаљују ловци "миг 31К" руског ваздухопловства, који су тренутно најтежи борбени авиони на свету и имају велики капацитет носивости пројектила.

А и њих је, барем за Русе, лако направити. Модерна верзија летелице, способна да носи "кинжале" добија се када се оригиналу, односно "мигу 31", побољшају перформанси лета и авионика, са фокусом на повећање степена аутоматизације.

А Русија у хангарима има стотине авиона "миг 31", који су, дакле,"родитељ" овој млађој и унапређеној варијанти. Многи од њих једва да су и раубовани, будући да су ускладиштени након краја Хладног рата. И тако врло употребљиви за даљу производњу.

Ако је веровати часопису који се бави наоружањем, Кремљ ипак није расположен да своје хиперсонично чудо превише расипа на бојишту у Украјини. Чувају га, изгледа, за "црне дане" и јаче ривале.

"Без обзира на то што се очекује да ће арсенал "кинжала" брзо наставити да расте, претпоставља се да ће употреба у Украјини остати ограничена, јер је највећи део арсенала Русије и даље фокусиран на потенцијално супротстављање НАТО-у ако непријатељства ескалирају у шири рат", наводи "Милитари воч".

"Кинжал" је премијеру на бојном пољу имао баш током специјалне војне операције у Украјини, 18. марта 2022. године, када је гађан подземни магацин са ратном опремом допремљеном преко Пољске. Од тад је употребљен свега неколико пута.

image