Свет

Кијев ухапсио блогере који су снимили како "кинжали" уништавају "патриот"

Спорни видео-снимци, како тврде из украјинских служби, за свега неколико минута раширили су се друштвеним мрежама
Кијев ухапсио блогере који су снимили како "кинжали" уништавају "патриот"www.globallookpress.com © Aleksey Ivanov/TV Zvezda

Украјинске безбедносне службе ухапсиле су шест украјинских блогера због тога што су - како тврде - снимили рад украјинских ПВО система приликом једног од последњих напада на Кијев, јавља "Страна.уа".

Ради се о нападу руског хиперсоничног система "кинжала" и уништењу америчког ПВО система "патриот", који Украјина демантује, тврдећи да је експлозија која се види на видео-снимцима, заправо, резултат рада украјинске ПВО, а не ситуација у којој руски "кинжал" дезинтегрише "патриот".

И док Кијев негира да је дошло до уништења или оштећења америчке ПВО, амерички званичници су признали да је "патриот" оштећен, а Москва тврди да је уништен.

Систем је највероватније претрпео одређену штету услед руског удара, иако можда није уништен, наводи Ројтерс, док је Си-Ен-Ен јуче пренео да је "патриот" највероватније оштећен.

Спорни видео-снимци, како тврде из украјинских служби, за свега неколико минута раширили су се друштвеним мрежама, међу којима су и они Телеграм канали који су повезани са Русијом или који се налазе под директном управом руске тајне службе.

Због бојазни да би видео-снимци могли открити локацију и начин рада украјинске ПВО, што би касније могло бити искоришћено за "корекцију поновних ваздушних напада на главни град Украјине", безбедносне службе су привеле блогере, наводе из Кијева. 

Како преносе неки медији, свима њима може претити казна од осам година затвора због ширења информација о раду украјинске војске. УНИАН јавља да је покренут кривични поступак, а Кијев понавља да је снимање и фотографисање рада војске забрањено и кажњиво законом.

Украјинске службе одузеле су блогерима њихове телефоне и компјутере и блокирале неке веб камере у граду које су снимиле напад. 

Истрага се наставља.

image