Русија

Москва уз Београд: Подржавамо Србију у одбрани суверенитета и територијалног интегритета

Свака одлука о Косову и Метохији треба да буде прихватљива за Србе и одобрена Саветом безбедности Уједињених нација, каже Јуриј Пилипсон
Москва уз Београд: Подржавамо Србију у одбрани суверенитета и територијалног интегритетаwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Русија ће наставити да подржава Београд у одбрани његових легитимних права, суверенитета и територијалног интегритета, изјавио је за "РИА Новости" директор четвртог европског департмана Министарства спољних послова Русије Јуриј Пилипсон.

"Свака одлука о тзв. Косову треба да буде прихватљива за Србе и одобрена Саветом безбедности Уједињених нација. Запад се у свом омиљеном циничном стилу селективно односи према међународном праву, свим снагама стремећи да замени овај основни документ једностраним шемама, које не узимају у обзир фундаменталне интересе српског народа и приморавају на прихватање 'државног суверенитета' покрајине", казао је Пилипсон.

Руски дипломата је нагласио да ће Москва наставити да подржава Београд у својој одбрани законских права, суверенитета и територијалног интегритета. Такође је закључио да Русија нема разлога да сумња у стабилност српског руководства када је у питању заштита државних интереса.

Тзв. Косово је и даље "територија безакоња"

Пилипсон је такође истакао да је укидање визног режима Европске уније тзв. Косову препуно безбедносних претњи по Европу, тзв. Косово је и даље "територија безакоња" где цветају организовани криминал, трговина наркотицима, трговина људима, радикализација. Он је додао да се на тзв. Косову наставља прогон српског становништва, православних светиња.

"Жалосно је што због задатка јачања међународног правног субјективитета ове квази-државе, чланице ЕУ реалне ризике стављају у други план", поручио је дипломата. 

Руски званичник је истакао да је у тренутним околностима бескорисно тражити разумну логику у постпуцима ЕУ.

"Самопроглашена 'Република Косово' је производ варварске агресије НАТО-а против Југославије, то је чедо Запада. Шта год да се дешава у покрајини, ма колико да је албански национализам насилан, Брисел и Вашингтон никада неће признати штетност 'косовског пројекта', до краја ће подржавати штићенике у Приштини. То је очигледно идеолошко слепило, а не трезвени приступ", навео је Пилипсон.

Одговарајући на питање новинара о информацији да је Србија пристала да снабдева Украјину оружјем, коју је касније званични Београд демантовао, руски дипломата је казао да су то хипотетичке претпоставке.

"Нема смисла расправљати о неким хипотетичким претпоставкама. Информацију објављену у медијима о снабдевању Кијева оружјем из Србије званични Београд је одмах демантовао. Односи Русије и Србије настављају да се развијају у координатама стратешког партнерства", нагласио је.

Претходно је Амбасада Русије у Србији осудила јучерашње акције на северу Косова и Метохије коју су привремене институције у Приштини извеле у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Председник Србије Александар Вучић издао је јуче наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен због најновијих дешавања у јужној српској покрајини. У сукобима тзв. косовске полиције и грађана на северу Косова и Метохије повређено је неколико десетина људи.

Полиција је возилима блокирала прилазе зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић у које су ушли новоименовани председници.

image