Србија и Балкан

РТ Балкан у епицентру жестоког напада специјалаца на зграду општине у Лепосавићу

Испаљене су патроне сузавца, бачене су шок бомбе, а са српске стране полетеле су каменице. За пар секунди читав простор испред зграде општине био је покривен густим димом од сузавца
РТ Балкан у епицентру жестоког напада специјалаца на зграду општине у Лепосавићу© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

Тачно у 17 сати, центром Лепосавића огласила су се звона са Цркве Светог Василија Острошког. Била је то тешка и тужна слика коју су неки од Срба које смо видели у споредним уличицама даље од цркве дочекали са сузама, крстећи се и гледајући ка небу.

Центар Лепосавића био је за то време преплављен косовским специјалцима. Борна возила, возила за разбијање демонстрација, специјалци са дугим цевима и под пуном ратном спремом, возила распоређена у споредним уличицама. Још само који минут раније, центром Лепосавића одјекивала је жестока рафална паљба. У појединим тренуцима, није се могло знати ни оценити одакле та паљба долази, а ретки људи који су се затекли на улици почели су да залежу око зидина цркве, тражећи заштиту.

Акција косовских специјалаца почела је после 15 часова. Прво су се са раскрснице удаљене око сто метара од зграде општине повукли припадници Кфора. Затим је једна група од три-четири специјалца кренула ка Србима који су их дочекали повицима: "Уа, Косово је Србија". Један од косовских полицајаца пришао је Србима, задржао се у разговору са њима тек пар минута, а онда се вратио.

Десетак минута касније, једна велика група специјалаца у колони, кренула је улицом према Србима који су мирно стајали испред зграде општине.

Испаљене су патроне сузавца, бачене су шок бомбе, а са српске стране полетеле су каменице. За пар секунди. читав простор испред зграде општине био је покривен густим димом од сузавца. Срби који су стајали испред зграде општине почели су да се повлаче узбрдо, да замичу у уличице јер се од толико количине сузавца није могло ни дисати ни гледати.

Уследила је серија жестоких експлозија које су потресале Лепосавић, а убрзо и рафална паљба.
Двадесетак минута касније, када се сузавац мало разишао, испред зграде скупштине општине, на широком тргу, били су само косовски специјалци и њихова возила. Десетине и десетине људи са дугим цевима, и нигде ни једног јединог Србина.

Убрзо су стигла и два џипа косовских специјалаца, из једног од њих изведен је градоначелник Љуљзим Хетими који се десетак минута касније појавио на прозору зграде скупштине општине, истакао заставу "Косова", весело одозго махнуо новинарима и специјалним снагама.

Са удаљености од више стотина метара, све то је посматрало тек пар Срба. Тужни, неки од њих са сузама у очима, гледали су шта се дешава испред зграде њихове општине. У том су се са Цркве Светог Василија огласила звона. 

Тежак дан за Србе у Лепосавићу.

image