Русија

Почели састанци министара БРИКС-а: Шири се списак заинтересованих за чланство

Шеф руске дипломатије састао се данас са колегама из Индије и Јужноафричке Републике, док је његов заменик, Сергеј Рјабков, истакао да велики број земаља жели да постане део организације
Почели састанци министара БРИКС-а: Шири се списак заинтересованих за чланство© RT

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је данас са министром спољних послова Индије Субрамањамом Џаишанкаром у Јужноафричкој Републици у којој су данас почели састанци министара земаља БРИКС-а.

Како је раније навела руска страна, министри БРИКС-а данас и сутра ће разговарати о најактуелнијим геополитичким темама и питањима од стратешке важности за организацију.

Лавров се састао и са колегом из Јужноафричке Републике, Наледи Пандор, са којом је такође одржао билатералан састанак. Министри су разговарали о "продубљењу политичког дијалога", већој координацији акција у оквиру УН-а, БРИКС-а и Г20, као и посети афричких лидера Москви, која ће бити организована због мировног предлога лидера Африке, саопштило је руско министарство. 

Након тога, Лавров је разговарао и са делегацијом Саудијске Арабије, која још није чланица БРИКС-а, али која јесте изразила заинтересованост да то постане.

Москва и Ријад потврдили су заинтересованост за даље продубљивање сарадње и јачање координације активности у оквиру УН-а, а било је речи и о ситуацији у Сирији, као и војно-политичком конфликту у Судану и Јемену.

Рјабков: Многе земље желе у БРИКС, РФ подржава прикључивање Саудијске Арабије

У међувремену, заменик Ларова, Сергеј Рјабков, који је са руском делегацијом допутовао у Кејптаун, данас је за руску редакцију РТ истакао да је велики број земаља заинтересован за прикључивање БРИКС-у, не само због "практичне користи", већ и због жеље да се прикључе том политичком систему, који ће им помоћи да одрже своју независност.

"Велики број земаља испољава заинтересованост да се прикључе БРИКСУ-у и да изграде шеме које ће им омогућити да се, не само укључе у практичну сарадњу са организацијом, већ и да се придруже политичком схватању и договорима, које ми имамо у БРИКС-у", рекао је Рјабков, а затим и додао следеће:

"БРИКС је једна од главних савремених платформи, која земљама данас може да обезбеди заштиту интереса и суверенитета".

Према његовим речима, проширење организације разматра се већ неко време, али он није хтео да детаљније коментарише ово питање. Ипак, рекао је да "има неколико јаких кандидата за улазак у БРИКС, у које спада и Саудијска Арабија":

"Ми без сумње подржавамо њихову кандидатуру и улажемо напоре да се не одуговлачи са процесом одређивања критеријума неопходних за улазак у организацију".

Осим Русије, Кине, Индије, Бразила и Јужноафричке Републике, које су већ чланице БРИКС-а, у организацију би, подсетимо, хтели да уђу Иран, Венецуела, Аргентина, Индонезија, Турска, Египат и Саудијска Арабија.

Према речима Рјабкова, у процесу приступања нових држава у БРИКС Русија има "главну реч јер је Русија данас једна од најутицајнијих земаља" и Москва полази од тога да у организацији не треба да буду државе "које су се прикључиле противзаконитим санкцијама против Русије и других држава".

Он је, такође, прокоментарисао натписе западних медија о томе да се овогодишњи самит ипак неће одржати у Јужноафричкој Републици, рекавши да су то све нетачне информације, које имају за циљ да нанесу штету организацији, али да колеге БРИКС-а не разговарају о преносу самита, јер би све требало да се одржи као што је  договорено у августу прошле године.

"То је све покушај да се отежа рад БРИКС-а, али ми настављамо да радимо без проблема. БРИКС ће наставити да иде напред", закључио је заменик Лаврова.

Пандор: Радимо на томе да Путина доведемо на самит БРИКС-а

Министарка спољних послова Јужноафричке Републике поручила је да власти земље раде на томе да руског председника Владимира Путина доведу на предстојећи самит организације, који је планиран за август ове године. 

Према њеним речима, "власти изучавају законске опције" којима би се могла решити новонастала ситуација након што је Међународни кривични суд (МКС) објавио потерницу за руским лидером. 

"Наш председник је био јасан. Лидери свих пет земаља позвани су на самит. Позиви остају на снази", рекла је Пандор.

image