Русија

Руске Оружане снаге добијају две нове армије и пет дивизија

Заменик начелника руског Генералштаба најавио проширење војних капацитета Русије
Руске Оружане снаге добијају две нове армије и пет дивизијаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Оружане снаге Русије ове године ће формирати две нове армије, армијски корпус, један нов војно-поморски регион, пет дивизија, 26 бригада и два војна округа, рекао је заменик начелника Генералштаба генерал-пуковник Јевгениј Бурдинскиј. 

"Током 2023. године потребно је благовремено обезбедити организациону и кадровску подршку за формирање комбинованих оружаних и ваздушних армија, армијског корпуса, Азовског поморског региона, пет дивизија и 26 бригада, као и подршку за формирање Московског и Лењинградског војног округа", рекао је он за часопис Министарства одбране Русије. 

Све ово, заједно са повећањем броја војника - што је прошле године било означено као један од циљева - требало би извршити у кратким роковима, додао је генерал-пуковник.

Министар одбране РФ у децембру прошле године је изјавио да би Оружане снаге Русије требало да у редове војника приме још 1,5 милиона људи. Бивши председник Русије Дмитриј Медведев јуче је рекао да је од почетка ове године Оружаним снагама Русије пришло 134.000 особа, док се укупно њих око 117.000 прикључило војсци за у виду добровољаца или војника на уговор.

Због Специјалне војне операције, Русија ради на свестраном јачању војних капацитета. На фронту у Украјини, руска војска се бори не само са украјинском армијом коју подржава НАТО пакт, већ и страним плаћеницима. Због тога, Москва је ставила акценат на повећање војне производње, које је, према речима Медведева, у 2023. години регистровало до сада незамислив ниво.