Русија

Небензја: Не игноришите претњу, спречите ужасан сценарио

Руске дипломате упозориле Запад да Кијев има способност да направи "прљаву бомбу" не само на две локације на којима ће стручњаци ИАЕА вршити инспекцију
Небензја: Не игноришите претњу, спречите ужасан сценариоwww.globallookpress.com © MFA Russia

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да је на затвореној седници Савета безбедности УН Русија покренула питање о "прљавој бомби" коју припрема Kијев како би је употребио у Украјини.

"Били бисмо срећни ако грешимо, али не могу се тако једноставно игнорисати ове тврдње, које су веома озбиљне и могу да доведу до крајње непријатних последица", рекао је дипломата.

Према речима Небензија, руске дипломате су упозориле генералног директора Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија да Кијев има способност да направи "прљаву бомбу" не само на две локације на којима ће стручњаци ИАЕА вршити инспекцију. 

"Упозорили смо директора Гросија да морају бити на опрезу, јер 'прљава бомба' може да се производи у више постројења, а не само у та два. Украјина има потенцијал", поручио је руски дипломата и апеловао на колеге да учине све што је могуће да спрече такав ужасан сценарио.

Он је додао да је примећено да су представници западних делегација на затвореном састанку Савета безбедности УН промовисали "уобичајени наратив о томе да Русија припрема операцију под лажном заставом".

Небензја je такође саопштио да је Гроси информисао чланове СБ УН о ситуацији на Запорошкој нуклеарној електрани.

image
VV inauguration
banner