Русија

Си-Ен-Ен: Руски отпор јачи од очекиваног, украјински губици значајни

Амерички медиј се позива на изјаве званичника који тврде да су украјинске снаге претрпеле велике губитке суочивши се са добро наоружаним и још боље утврђеним Русима
Си-Ен-Ен: Руски отпор јачи од очекиваног, украјински губици значајни© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Руски отпор украјинским нападима био је јачи од очекиваног, па је тако Кијев, у покушају да пробије руску линију одбране на истоку, претрпео велике губитке како у људству, тако и у опреми, тврди Си-Ен-Ен, позивајући се на изјаве високих америчких званичника.

"Украјинске снаге су успеле да надјачају део руске војске на истоку око Бахмута. Али Руси су, наоружани противтенковским пројектилима, гранатама и минобацачима, пружили снажан отпор. Снаге Москве су у неким областима биле укопане у одбрамбене линије од неколико слојева са минским пољима која су украјинским оклопним возилима узела тежак данак", тврди Си-Ен-Ен додајући да је изгубљено и неколико америчких МРАП возила.

Амерички и западни званичници месецима су јачали украјинску војску припремајући је за контраофанзиву, за коју је заменица украјинског министра одбране Хана Малијар рекла је да се одвија у неколико праваца.

Зато губици које је имао Кијев, према америчким званичницима, на напад не би требало да утичу, јер је било очекивано да ће ова операција потрајати и да ће украјинска војска и опрема, између осталог и системи које је Запад слао - бити изложени великом ризику.

Руско Министарство одбране саопштило је у среду да је спречена украјинска офанзива у близини Бахмута.

"Оружане снаге Украјине нису успеле да остваре офанзивне циљеве и претрпеле су значајне губитке у правцу јужног Доњецка, па су покушале су да разбију одбрану руских трупа у правцу града Доњецка близу Артјомовска (Бахмута)", саопштили су Руси, додајући да је ипак "спречен напад непријатељске оклопне групе" и да је непријатељ "уништен".

Да ће покушај контраофанзиве скупо коштати Кијев познато је и од раније, па је тако украјински председник Владимир Зеленски недавно рекао да ће "велики број војника погинути" док копнене снаге Кијева буду напредовале.

Саговорници Си-Ен-Ена, навели су да се операције "обликовања" током којих Украјина тестира рањивост руских позиција, дешавају већ готово две недеље.

Један НАТО званичник тврди да "значајно појачавање борби" сигнализира да је контраофанзива почела, али додаје да недавно рушење бране Каховка може закомпликовати планове Украјинаца.

 

image
VV inauguration
banner