Русија

Путин изразио саучешће: Берлускони је био драг човек и прави пријатељ, мало је људи као што је он

Лидер Русије опроштајним речима одао почаст бившем премијеру Италије
Путин изразио саучешће: Берлускони је био драг човек и прави пријатељ, мало је људи као што је онwww.globallookpress.com © Artur Widak

Председник Русије Владимир Путин изјавио је саучешће и изразио велику тугу поводом смрти бившег премијера Италије Силвија Берлусконија, који је раније током дана умро у 87. години живота.

"Берлускони је био драг човек, прави пријатељ и ја сам се искрено одушевљавао његовом мудрошћу и способношћу да доноси далековидне одлуке. Приликом сваког нашег сусрета буквално сам се пунио његовом невероватном животном енергијом, оптимизмом и смислом за хумор. Његов одлазак представља велику тугу и губитак који се не може надокнадити", рекао је Путин.

У Русији ће Берлускони остати упамћен као доследан и принципијелан поборник јачања пријатељских односа између наших земаља, био је пријатељ нашег народа, навео је даље председник РФ.

"Његов лични допринос развоју обострано корисних руско-италијанских веза је непроцењив". Путин је подсетио да је управо Берлускони био политичар који је инициирао развој односа Русије и НАТО-а.

"То је био политичар светског ранга. Таквих људи је данас мало на међународној сцени", закључио је он. "Он је био необичан човек, зато што је био искрен и отворен. Имао је привилегију коју немају политичари тог ранга, а она се састојала у томе да је говорио оно што је мислио".

Ипак, без обзира на његов допринос развоју односа са Кремљом, Берлускони је, како је додао руски председник, пре свега био италијански политичар који је доста урадио за своју земљу:

Стављао је интересе отаџбине изнад свега и стога је "са правом био сматран за патријарха италијанске политике који је уважавао велики међународни ауторитет".

Путин и Берлускони били су дугогодишњи пријатељи. Први пут упознали су се 2001. године на самиту Г8. Током својих посета Италији, председник Русије није пропуштао прилику да се, када год је то било могуће, сретне са Берлусконијем. Берлускони је, са друге стране, умео да допутује у Русију како би Путину честитао рођендан или да са руским председником оде на Алтај или Крим. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков једном приликом је изјавио да председник Русије ни са ким од политичара нема тако блиске односе као са њим. 

Говорећи о добрим односима са италијанским политичаром, Путин је истицао искрену жељу Берлусконија да дође до побољшања односа са Москвом и поверење које је имао у њега.

Последњи лични сусрет двојице политичара, ако је веровати званичној верзији, десио се 2019. године на рођендан руског председника. 

image