Русија

Медведев изјавио саучешће: Плачемо са тобом, Италијо, Берлускони је био твој патриота

Силвио Берлускони је био бистар, талентован и снажан политичар, чијим је одласком окончана једна ера за Италију, казао је потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачов
Медведев изјавио саучешће: Плачемо са тобом, Италијо, Берлускони је био твој патриота© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino, File

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев изразио је саучешће народу Италије поводом смрти бившег премијера Силвија Берлусконија, који је раније током дана умро у 87. години живота.

"Плачемо са тобом, Италијо. Силвио је био твој патриота. Памтићемо те!", написао је Медведев на Твитеру.

Председавајући Комитета за спољне послове Савета Федерације Константин Косачов изјавио је да је Силвио Берлускони био бистар, талентован и снажан политичар, чијим је одласком окончана једна ера за Италију.

"Тужна вест из Италије - умро је Силвио Берлускони. Његовим одласком за ту земљу завршена је једна ера. Увек је ефикасније и донекле лакше градити свет са независним и јаким политичарима, какав је он био", написао је Косачов на Телеграму.

Он је Берлусконија назвао бистрим, талентованим политичарем који је предводио владу три пута, као премијер са најдужим стажом у историји Републике Италије.

"Годину дана пре смрти, рекао је: 'Још увек жалим што неки европски лидери бојкотују моје покушаје да Русију доведем у табор Запада. Да смо то успели, европски сценарио данас би био потпуно другачији'. Што се европског сценарија тиче, не можемо да се не сложимо", додао је.

"Вечан помен, господине Берлускони", закључио је Косачов.

Сенатор Цеков: Берлускони био прави и одан пријатељ Русије и руског Крима

Сенатор Руске Федерације из Кримског региона и члан Међународног комитета Савета Федерације Сергеј Цеков изјавио је да је бивши премијер Италије Силвио Берлускони био прави и верни пријатељ руског Крима.

"Силвио Берлускони је био прави и одан пријатељ Русије и руског Крима. Заузео је здрав став у односима са Русијом. Он је једини познати европски политичар који је посетио руски Крим", казао је Цеков за "РИА Новости".

Према његовим речима, европски политичари треба да следе пример Берлусконијевог интегритета и доследности у односима са Русијом.

Државна дума: Берлускони ће бити упамћен као пријатељ Русије

Посланик Државне думе из Севастопоља Дмитриј Белик рекао је да ће бивши премијер Италије заувек остати у срцима Руса као пријатељ Русије.

"Силвио Берлускони је после 2014. године био један од ретких познатих европских политичара који је посетио Крим, како би својим очима видео како полуострво живи у статусу Русије. На европском политичком небу угасила се једна звезда, али ће нас њена светлост још дуго обасјавати. Памтимо га као пријатеља наше земље и такав ће остати у нашим срцима", поручио је Белик.

Према његовим речима, Берлускони се у друштву увек појављивао са осмехом и отвореног ума.

"Без сумње би могао да приближи наше земље, или да доведе до неке врсте консензуса који би одговарао обема странама, и Русији и Заоаду, али му то није било дозвољено", навео је.

Мурадов: Допринео признању Крима као дела Русије

Стални представник Крима при председнику Руске Федерације Георгиј Мурадов рекао је за ТАСС да је "Берлускони дао велики допринос признавању Републике Крим као дела Русије у Европи, укључујући и личну посету полуострву".

"Његова посета Криму, заједно са нашим председником Владимиром Путином, свакако је подстакла значајан део европске јавности за признавање легитимитета референдума и поновно уједињење Крима са Русијом. То је довело до тога да је покрет 'Пријатеља Крима' ојачао у разним земљама, пре свега у Европи, а пре свега у самој Италији", казао је Мурадов.

Стални представник је истакао да је Берлускони дао велики допринос развоју руско-италијанских односа у целини.

"Веома је жалосно што је овај харизматични политичар преминуо, а ја бих искористио ову прилику да изразим саучешће оним Италијанима који Берлусконија такође сматрају једним од најистакнутијих политичара модерне Италије. Ово је свакако губитак за наше билатералне односе", закључио је Мурадов.

image