Спорт

Одлазак Берлусконија - хтео да доведе Марадону у Милан па схватио: Дијего је Напуљ!

Некадашњи премијер Италије је преминуо у понедељак, а осим те позиције, током 31 године био је председник Милана, фудбалског клуба који је начинио једним од највећих на свету
Одлазак Берлусконија - хтео да доведе Марадону у Милан па схватио: Дијего је Напуљ!Getty © Shaun Botterill / Staff

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони, који је преминуо у понедељак у 87. години, био је власник фудбалског клуба Милан од 1986. до 2017. године.

Италијански медији подсећају да је Милан под владавином Силвија Берлусконија пролазио кроз златну еру. Милан је био пет пута шампион Европе и осмоструки првак Италије у периоду у ком је Италијан водио клуб.

Берлускони је априла 2017. године продао Милан кинеској компанији "Лукс" за 740.000.000 евра. Он је 2018. године купио фудбалски клуб Монца који је прошле године по први пут у историји изборио пласман у Серију А. Монца је ову сезону завршила на 11. месту на табели Серије А.

Иначе, Берлускони је током деценија на челу Милана имао бројне легендарне изјаве, а једна од занимљивијих је она како није успео да Дијега Арманда Марадону доведе из Наполија у редове његових "росонера".

"То што нисам довео Марадону је моја велика жал, и не само јер је Марадона био највећи играч своје генерације. Он је био фрагилна особа, можда би му дисциплина и пажња која се посвећивала играчима у мом Милану помогла да избегне неке грешке. Али кад сам разговарао с њим, схватио сам једну ствар - Марадона је Напуљ, он је био симбол највећег тима Наполија у историји. И иконе као он не могу да буду купљене нити померене. Било би то као да ишчупате срце читавог града и пребаците га у Милан. Не би то било фер и није било могуће то извести. И сам Дијего, који је био врло осећајан, делио је то осећање", рекао је Берлускони својевремено у интервјуу за "Газета дело спорт".

image