Русија

Путин наредио отварање центара за подршку производњи дронова

Руски председник Владимир Путин наложио је влади да, у сарадњи са Националном платформом за технолошку иницијативу, размотри отварање центара за подршку производње и тестирања дронова у различитим регионима
Путин наредио отварање центара за подршку производњи дроноваwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/via Global Look Press

Руски председник Владимир Путин наложио је кабинету министара да предузме "исцрпне мере" за такозвану интеграцију дронова у јединствен ваздушни простор преносе "РИА Новости".

У оквиру националног пројекта за развој беспилотних ваздушних система за период до 2030. године, како наводи, неопходно је обезбедити отварање центара за подршку инжењерингу, испитивању, производњи и припреми беспилотних ваздушних система у Нижњегородској, Рјазањској, Самарској, Сахалинској, Томској, Тулској област, Републикама Башкортостан и Татарстан, као и у граду Москви, Санкт Петербургу и Севастопољу.

"У циљу обезбеђивања безбедног рада беспилотних летелица, треба предузети свеобухватне мере за њихову интеграцију у јединствени ваздушни простор Русије", наводи се у списку инструкција шефа државе.

Путин је затражио од владе да размотри питање "дигиталне трансформације управљања ваздушним саобраћајем". Реч је о системима за навигацију, слетање, надзор, комуникацију и сузбијање нелегалне употребе дронова.

Такође наложено је да се предузму и мере за популаризацију пројектовања, производње и рада дронова, саопштено је из Кремља, а пренеле су "РИА Новости"

"Влада Руске Федерације заједно са аутономном непрофитном организацијом 'Платформа Националне технолошке иницијативе' треба да предузме мере у циљу популаризације активности у области пројектовања, производње и рада беспилотних ваздушних система".

Наложено је такође да се уз учешће државних корпорација, државних компанија и компанија у којима Русија поседује више од 50 одсто акција, размотре организовање едукативних догађаја и такмичења у циљу убрзања технолошког развоја беспилотних ваздушних система.

Влади је такође наложено да, заједно са корпорацијом "ВЕБ.РФ" до средине лета обезбеди учешће компаније у финансирању развоја иновација, укључујући дронове.

"Влади Руске Федерације, наложено је, заједно са Државном развојном корпорацијом "ВЕБ.РФ" да предузме мере како би се обезбедило учешће ове корпорације у финансирању иновативних пројеката усмерених на убрзани развој и имплементацију перспективних технологија, укључујући и развој система беспилотних летелица", пренео је "Радио Спутњик".

За спровођење наредбе именовани су премијер Русије Михаил Мишустин и председник државне корпорације Игор Шувалов.

"Радио Спутњик" је пренео и да се Владимир Путин упознао са узорцима најновијег руског наоружања.

image