Русија

Лавров: Најбескрупулозније методе Запада како би одржали хегемонију

Руски министар спољних послова поручио је да се упркос нестабилној ситуацији у свету, трговинско-економска сарадња са Кином стабилно развија
Лавров: Најбескрупулозније методе Запада како би одржали хегемонијуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изјавио је данас да колективни Запад користи најбескрупулозније методе геополитичког инжењеринга у односу на Русију и Кину, покушавајући да одржи своју хегемонију, преноси ТАСС.

"Билатерална сарадња Москве и Пекинга данас је достигла невиђене размере", изјавио је руски министар у видео поруци учесницима међународне конференције "Улога јавне дипломатије у формирању, обнављању и развоју руско-кинеских односа", која се поклапа са 65. годишњицом Друштва руско-кинеског пријатељства.

Лавров је подсетио да већ шест и по деценија, без обзира на политичку ситуацију, Друштво доследно доприноси јачању билатералних и међуљудских контаката и додао да су међу челницима и члановима Друштва увек били истакнути државници, дипломате, представници научне и културне елите.

Руски министар такође је нагласио да се "руско-кинеска сарадња заснива на принципима једнакости, међусобног поверења и поштовања, уважавања обостраних интереса, као и на подударности или значајној сличности приступа актуелним проблемима нашег времена". 

"Упркос нестабилној ситуацији у свету, трговинско-економска сарадња се стабилно развија. Системски се спроводе договори постигнути у инвестиционој, индустријској, саобраћајној и другим областима. Учвршћује се стратешко партнерство у енергетском сектору. Прошле године је обим билатералне трговине достигао историјски максимум, премашивши 140 милијарди долара. Крајем ове године очекујемо нове рекордне бројке", рекао је руски министар.

Политика Запада

Према речима министра, "данас колективни Запад, покушавајући да грчевито одржи своју хегемонију, користи најбескрупулозније методе геополитичког инжењеринга у односу на Русију и Кину, које је означио као своје главне противнике".

"У том контексту Москва и Пекинг спроводе тесну спољнополитичку координацију. Веза између Москве и Пекинга један је од кључних фактора демократизације међународних односа, формирања праведнијег мултиполарног светског поретка", закључио је Лавров.

 

 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner