Русија

Шојгу: Украјина планира ударе на Крим ракетама "сторм шедоу"

Ако Кијев употреби ХИМАРС и "сторм шедоу" ракете на територију Руске Федерације, то ће значити да су САД и Велика Британија потпуно укључене у сукоб у Украјини
Шојгу: Украјина планира ударе на Крим ракетама "сторм шедоу"www.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Руководство Оружаних снага Украјине планира да удари на територију Русије, укључујући Крим, ракетама ХИМАРС и "сторм шедоу" западне производње, рекао је руски министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу на састанку Колегијума Министарства одбране Русије.

"Употреба ових пројектила ван зоне Сепцијалне војне операције (СВО) значиће пуну укљученост САД и Велике Британије у сукоб у Украјини и довешће до тога да моментално ударимо на центре одлучивања у Украјини", упозорио је министар.

Украјинске трупе настављају са покушајимa офанзиве на јужно-доњецком, запорожском и доњецком правцу, казао је министар и додао да притом користе велики број западног наоружања.

На украјинској страни се боре и елитне формације, које су обучавали НАТО стручњаци, казао је.

"Од 4. јуна Оружане снаге Украјине извеле су 263 напада на положаје руских трупа", међутим, захваљујући компетентним и несебичним акцијама руских јединица, све и напади су одбијени, непријатељ није постигао своје циљеве, нагласио је Шојгу.

Током састанка је планирано да се говори о припреми Међународног војно-техничког форума "Армија 2023" који ће се одржати у Русији од 14. до 20. августа.

Према речима министра, делегације преко 40 држава планирају да посете форум, а према речима министра, најпре морају да се узму у обзир безбедносна питања.

Разговарали су и о припреми посаде војно-транспортне авијације.

"Од почетка СВО у Украјини, интензитет војно-транспортних летова се више него удвостручио. До данас су авиони Ан-124 и Ил-76 обавили преко 10 хиљада летова, превезли 2.300 комада опреме, више од 300 хиљада војника и 160 хиљада тона терета", прецизирао је министар.

Шојгу је истакао да возни парк војно-транспортне авијације редовно обнавља и да се његова бројност увећава.

image