Русија

Захарова: Париз "евакуисао" древне византијске иконе из Украјине, никад их неће вратити

Уметничка дела су издржала многа искушења, али нису преживела режим Владимира Зеленског, који је за Украјину постао гори од инвазије скакаваца, уништавајући све на свом путу
Захарова: Париз "евакуисао" древне византијске иконе из Украјине, никад их неће вратитиwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Париз је из Украјине "евакуисао" древне византијске иконе како би их наводно очувао, а онда их је ипак изложио у Лувру, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, током данашњег брифинга.

Руској званичници није јасно шта је то тачно угрожавало иконе у Украјини.

Ситуација, према њеним речима, подсећа на однос европских земаља према историјском наслеђу својих некадашњих афричких колонија. "Превише експоната заувек је 'спашено' у збиркама европских музеја и приватних колекција", нагласила је.

"Највредније иконе које се данас налазе у Француској имају древну историју. Та ремек дела уметности су преживела многе преокрете - пад Византијског царства, периоде иконоборства па и Други светски рат, када су неке од њих нацисти опљачкали и данас се не зна где су. Дела су издржала многа искушења, али нису преживела режим Владимира Зеленског који је за Украјину постао гори од инвазије скакаваца, уништавајући све на свом путу", истакла је.

Пљачкање Украјине се на разне начине наставља рекордном брзином, казала је Захарова и додала да сумња да ће се украдена уметничка дела икада вратити у Кијев.

Пиртом, Кијевски режим наставља да руши сећање на своје претке, додала је. "Све руско претварају у украјинско", те су тако и три руска уметника, који су се изјашњавали као Руси, прогласили Украјинцима, додала је.

"Међутим, такве антинаучне и дубоко политизоване иницијативе постале су типичне за кијевски режим и његове западне господаре. Познати музеји у земљама НАТО-а мењају натписе дела руске уметности, преименују слике. Руска авангарда, на пример, почела је да се назива украјинском", истакла је.

Русија позива релевантне међународне организације да обрате велику пажњу на овај процес – геополитичке амбиције Запада и његову жељу да Русији нанесе максималну штету, да је удари јаче, притом наносећи огромну штету светској уметности, науци и историји.

Једва да прође недељу дана а да неки украјински неонациста не да још коју изјаву о својим плановима да истреби Русе, приметила је Захарова и осврнула се на речи помоћника Зеленског, Михаила Подољака, који је говорио у обијању Руса.

"Постоји један план: најригидније напредовање са што већим убијањем Руса", цитирала га је и одговорила да су ти покушаји узалудни.

"Русија такве планове и апеле неће оставити некажњеним. Сви нацистички злочинци ће добити своју заслужену казну и одговараће за своје злочине. Задаци денацификације и демилитаризације Украјине ће свакако бити испуњени", истакла је.

"Украјински неонацизам је годинама негован споља, наоружавао га је и наоружава га Колективни запад - де факто учесник у сукобу у Украјини. Међутим, ми, наследници генерације Велике победе, немамо морално право да дозволимо освету нацистичке идеологије", нагласила је Захарова.

Русија памти до каквих је страхота довео нацизам, колико снаге је цео свет морао да употреби да га победи, али нажалост, додала је, и данас видимо његове злочине.

"Негујемо сећање на своје претке који су пали током Другог светског рата, али и на хероје Специјалне војне операције у Украјини, која се данас поново боре против истог зла", истакла је.

Царска Русија давне 1878.  извојевала независност Србије

Залагањима Руског царства који је пружао отпор себичним европским монархијама, призната је независност Србије, Црне Горе и Румуније, казала је Захарова, говорећи о Берлниском конгресу који је одржан 1878. године на коме су сумирани резултати "победоносног руско-турског рата".

Још тада европске монархије настојале да спрече раст руског утицаја на Балкану, додала је.

"Вођени ситним тренутним прорачунима и са завишћу према блиставим победама руског наоружања, покушали су да ревидирају услове претходно закљученог прелиминарног Санстефанског мира између Русије и Турске. Највећи антируски жар Лондон је показао у току дипломатских борби", казала је Захарова.

Европске монархије су упорно предлагале исцртавање граница на Балкану не на етничкој, економској или историјској основи, већ искључиво на основу сопствених интереса, подсетила је.

Међутим, царска Русија је, како је рекла, правде ради бранила границе на дипломатском фронту, да би се вишевековна борба балканских народа за државну независност, коју је тада масовно подржавало цело руско друштво, крунисала успехом.

Иако је Конгрес променио услове Сан Стефана на штету Русије и Јужних Словена, захваљујући активном залагању руске делегације која је савладала отпор европских монархије, призната је независност Србије, Црне Горе и Румуније, подсетила је. "Отворен је пут ка независности Бугарске, по први пут су идентификовани проблеми албанске и македонске државности", додала је.

За разлику од Санкт Петербурга, европске престонице су, према њеним речима, на конгресу настојале да "уграбе своје", па су тако "највише посластица из Турске отеле земље које уопште нису учествовале у рату" – Енглеска и Аустроугарска. Први је добио Кипар, други је "узео под надзор" Босну и Херцеговину коју је касније окупирао".

"Русија поштује успомену на 200 хиљада руских војника који су пали током руско-турског рата 1877-1878. за независност балканских народа. Ценимо став грађана Србије, Црне Горе, Бугарске, Румуније и других балканских земаља, који и поред опортунистичких покушаја политичара да ревидирају историју веза са Русијом, настављају да чувају сећање на њен одлучујући допринос њиховој државној независности", закључила је.

НАТО нема никакве везе са одбраном

Русија помно прати вежбу "Аир Дефендер 23" која се тренутно одвија у немачком ваздушном простору, а која је постала највећи маневар ваздухопловних снага земаља Алијансе од њеног настанка, додала је.

Обим средстава и снага укључених, само 250 авиона, од којих је 100 америчких, сугерише да Вашингтон и његови савезници развијају оперативне планове за извођење борбених дејстава са непријатељем са истом снагом, закључила је и додала да је јасно на кога мисле кад кажу непријатељ.

Ова логика конфронтације се такође уклапа у вежбе НАТО снага "БАЛТОПС 23" у Балтичком мору које обухватају и Калињинградску област Русије и руске морске просторе уз њену обалу, додала је.

"Овакав сценарио вежби указује да војна машина северноатлантског блока нема никакве везе са одбраном. Сви његови напори усмерени су искључиво на свеобухватно обуздавање Русије, па чак и на развој опција за напад на нашу земљу", истакла је Захарова.

Русија истиче да сваки покушај да се створи претња територијалном интегритету и суверенитету Руске Федерације неће остати без последица по њихове покретаче.

image