Русија

Власник Вагнера тужио "Гугл"; Тражи протеривање из Русије

Олигарх Јевгениј Пригожин тражи од руског генералног тужиоца да испита активности "Јутјуба" због некомпатибилности са законима Руске Федерације
Власник Вагнера тужио "Гугл"; Тражи протеривање из Русијеwww.globallookpress.com © Rolf Vennenbernd

Власник приватне војне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин поднео је тужбу против "Гугл групе" и затражио од руског генералног тужиоца да испита активности "Јутјуба" због некомпатибилности са законима Руске Федерације.

"Покретањем специјалне војне операције почео је информациони рат на платформи `Јутјуб` са циљем да се клевета имиџ Русије у очима корисника. Деле се лажни, русофобични садржаји, позиви се на рушење владе Руске Федерације и остали деструктивни материјал", саопштила је прес служба Пригожиновог холдинга "Конкорд". 

Пригожин је предложио да Генерално тужилаштво прогласи активности "Гугла" непожељним у Русији.

"Јутјуб" је већ привукао пажњу руске јавности брисањем налога руских и опозиционих украјинских политичара, медијских компанија, ТВ станица и активиста.

За разлику од Руса, Украјинци несметано шире своје садржаје против руске војне операције. "Гугл група" је одмах испоштовала захтеве украјинске владе да блокира украјинске опозиционе медије.

У периоду од 2017. до 2021. скоро сви украјински антимајдански политичари су блокирани на "Јутјубу" и њихови налози су избрисани. Није поштеђен ни бивши премијер Украјине Николај Азаров.

"Гуглова" цензура се односи чак и на уставне органе Руске Федерације, пошто се више не приказује канал Горњег дома руског парламента.

У априлу 2020. са Јутјуба је избрисан канал портала вести "Риафан", који је у власништву Пригожина, који садржи на стотине извештаја и документарних филмова. Неколико руских канала је избрисано и током маја 2020: "Ана њуз", "Крим 24" и "Њузфронт". Јула 2020. на "Јутјубу" је избрисан приватни канал вести "Зарград".

Забрањени канали "Ана њуз" и "Њузфронт" не само да су имали велики број пратилаца, већ су се издвајали по критичком испитивању западног наратива. Канал "Њузфронт" садржи велику архиву, са обиљем видеа о злочинима које су украјинске војне јединице починиле над цивилима у Донбасу.

Међутим, на Јутјубу нису цензурисани и блокирани само велики медији, већ и независни блогери који,како је наведено, не прате мејнстрим западњачког наратива. Пример је украјински блогер Јуриј Подољак, који је стекао име свакодневним извештавањем о дешавањима на фронту, упркос томе што је четири милиона корисника претплаћено на његов канал.

Исто је обрисан налог украјинске адвокатице Татјане Монтјан, која је извештавала из Донбаса. Њен налог је такође обрисан, упркос чињеници да су милиони корисника пратили њене објаве.

image